Fotbalový šampionát využívají Jihoafričané k protestům za vyšší platy

Fotbalový šampionát zasáhly protesty zaměstnanců bezpečnostních agentur, kteří mají dohlížet na bezpečnost na stadionech a kolem nich. Žádají vyšší platy a proto včera po zápase Itálie a Paraguay v Kapském městě vyšli do ulic. Na rozdíl od neděle do nich policie nestřílela gumovými projektily ani nepoužila slzný plyn. Další protesty se očekávají dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtvrť Soweto u Johanesburgu.

Čtvrť Soweto u Johanesburgu. | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Jak v Odpoledním Radiožurnálu uvedl zvláštní zpravodaj na šampionátu Lubomír Smatana, někteří místní komentátoři a pozorovatelé se domnívají, že chaos bude narůstat.

„Že zaměstnanci nejen bezpečnostních agentur, ale i ostatní, budou zvyšovat tlak na vládu a FIFU, aby si vymohli vyšší platy. Zatím všechno funguje, ale může se stát, že chaos propukne,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protesty ochrankářů MS ve fotbale přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu zvláštní zpravodaj na šampionátu Lubomír Smatana.

Co se týče bezpečnosti na stadionech, ta je zajišťována velkým množstvím lidí. Takže podle zpravodaje se výpadek několika stovek dá nahradit dalšími lidmi odjinud.

„Svoji aktivitu však lidé z bezpečnostních agentur nepřehánějí. Několikrát se mi stalo, že jsem prošel bez kontroly na stadion. Takže nelze říct, že by tito zaměstnanci nějak závažně dozorovali bezpečnost,“ uvedl.

Požadavky protestujících

Zaměstnanci ochranek tvrdí, že jim FIFA slíbila, že dostanou zaplaceno od svých zaměstnavatelů asi 1.500 randů denně, což je kolem čtyř tisíc Kč. „To je trochu nesmyslné, protože tady jsou úplně jiné platy. Je to velice luxusní plat na místní podmínky a mnozí lidé to mají za měsíc práce,“ přiblížil zpravodaj.

Upřesnil, že podle pořadatelů mají dostávat ochrankáři 190 randů na den, což je zhruba 500 korun. „To jsou peníze, které měli dostat a které také dostali,“ dodal Smatana.

Katarína Brezovská, Michaela van Erne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme