Z Evropy na fotbalový šampionát autem

Do Jihoafrické republiky přijelo půl milionů fotbalových fanoušků. Drtivá většina z nich letadlem, ovšem 22 lidí přijelo autem. Z Holandska to vzali do Maroka a po východním pobřeží Afriky až na šampionát. Jeden muž při tříměsíční cestě zemřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Duchem nepřítomná Nathanya.

Duchem nepřítomná Nathanya. | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Zatímco fanoušci oranžových v přestávkách mezi zápasy neustále kmitají sem a tam, objíždějí Jižní Afriku, aby uviděli divou zvěř a jiné atrakce, pod stromem v kempu sedí Nathanya, čte si zprávy na laptopu a nikam nespěchá. „Mám ráda fotbal, ale jen když hrají oranžoví. Jinak mě to moc nebere. Ale cesta byla úžasná. Miluji Afriku, všechny ty rozdíly,“ říká osmadvacetiletá učitelka Nathanya, která se k výpravě se přidala se svým přítelem.

V práci dala výpověď, vyčistila konto v bance a pustila se do riskantní cesty dlouhé 20 tisíc kilometrů. „Trochu se bojím lvů, tak jsme zásadně spali ve stanu na střeše auta. Jednou se k nám po ránu jeden lev přitoulal do tábora, ale jinak to byli jen zvědavé opice, které přišli na snídani,“ prozradila zpravodajovi ČRo.

Výlet do Afriky vyšel Nathanyu stejně jako ostatní na 15 tisíc eur. Cestu po rozbitých silnicích absolvovala v offroadu s poměrně nízkým podvozkem. Auto to přežilo.

Cestu naopak nepřežil kamarád z jiného vozidla, říká Bento, který je hlavním organizátorem podniku: „Utopil se v jezeře. Našli jsem ho za dva dny. S domorodci jsem ale problémy neměli. Byli všude velice přátelští.“

Bludní Holanďané v autech se žlutými značkami budí pozornost. Někteří jejich krajané je ale trochu pohrdlivě označují jako zlatou mládež, které cestu platili bohatí rodiče. V každém případě si ale šampionát užili mnohem dřív, než vůbec začal a dnešní případná prohra se Slovenskem je asi nerozhází. Možná.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme