Naomi Cambellová bude svědčit v procesu s prezidentem Libérie

V nezvyklé roli dnes bude někdejší světová topmodelka Naomi Cambellová. U speciálního soudu pro Sierra Leone v nizozemském Haagu bude vypovídat jako svědek o tom, jestli před třinácti roky dostala diamant od bývalého vůdce rebelů a později prezidenta Libérie Charlese Taylora, obviněného tribunálem z válečných zločinů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sierra Leone - území

Sierra Leone - území

Cambellové se k soudu nechtělo, protože se obává o bezpečnost. Čtyřicetiletá britská modelka proto dostala obsílku a dnešnímu slyšení se nevyhne.

Její svědectví je totiž pro proces s Taylorem docela klíčové. Podle žalobců jí předal liberijský exprezident a někdejší bandita podporovaný Libyí hrubě broušený drahokam v Jihoafrické republice po večeři s Nelsonem Mandelou. Bylo to v roce 1997, kdy se z vůdce povstalecké Národní vlastenecké fronty Libérie stala legálně zvolená hlava státu.

K obdarování top modelky mělo dojít asi měsíc poté, co Taylor podle obžaloby obdržel zásilku diamantů od spřízněných rebelů ze sousední Sierra Leone. Za krvavé drahokamy pak měl šéf liberijské junty nakoupit v Jihoafrické republice zbraně. Charles Taylor dárek pro Cambellovou popírá, stejně jako obvinění z podněcování k vraždám, mrzačení nebo verbování dětských konfliktů během konfliktů v obou afrických státech.

Jan Prokeš, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme