OSN svolává summit o plnění cílů rozvojové pomoci

Na začátku milénia v září 2000 skoro všechny členské státy Organizace Spojených národů podepsaly osm takzvaných rozvojových cílů tisíciletí. Týkají se oblastí, jako je zdravotnictví, vzdělání, rovné příležitosti, životní prostředí či pomoc chudým zemím. Teď OSN kvůli nim svolává summit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chudoba v Cordobě

Chudoba v Cordobě | Foto: Jan Říha

Ve zprávě, která summitu předcházela, se píše, že ačkoliv kvůli ekonomické krizi ubylo pracovních příležitostí a klesaly mzdy, záměr snížit do pěti let počet nejchudších lidí ve světě na polovinu to neohrožuje.

Nevládní organizace poukazují na to, že letos bude od EU chybět na boj s chudobou jednáct miliard eur, přičemž země EU v uplynulých letech shromáždily bilion eur na záchranu finančního sektoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Broža mluvil o rozvojové pomoci na Rádiu Česko

„Přes oprávněnou kritiku je nutné uznat, že Evropa je jedním z největších dárců v oblasti rozvojové pomoci,“ připomněl vedoucí Informačního centra OSN v Praze Michal Broža.

Tzv. oficiální pomoc chudým zemím rostla loni i předloni, dosáhla skoro 120 miliard ročně.

„Oficiální pomoc roste, jenže hodnota dolaru, v němž se uvádí, a vývoj cen celkovou hodnotu rozvojové pomoci vlastně snižují,“ upozornil Broža.

Broža: Chybí politická vůle

Jak bylo zmíněno, autoři zprávy OSN věří, že se do pěti let podaří snížit chudobu ve světě na polovinu. Celosvětově se cíle milénia daří naplňovat například v dostupnosti vzdělání. Obrovský ale zůstává třeba počet lidí trpících hladem nebo matek rodících v mizerných podmínkách.

„Ekonomické prostředky, technologie a know how k tomu, abychom tohoto cíle ve světě dosáhli, jsou k dispozici. Teď potřebujeme především politickou vůli. Finance jsou velmi důležité, ale bez politické vůle se nikam nedostaneme. Rozvojové cíle jsou i přesto podle mě splnitelné,“ pokračoval vedoucí Informačního centra OSN v Praze.

Ze zmíněné zprávy OSN plyne, že v posledním čtvrtstoletí se extrémní chudoba ve světě snížila nejvíc v historii, ale desítky chudých zemích ve stejném období zchudly ještě víc. Ve zprávě také stojí, že nejvyspělejší země nedodržely svůj slib zdvojnásobení pomoci Africe.

„Vývoj ve světě je velmi nerovnoměrný. Zlepšila se situace v počtu extrémně chudých lidí. To je především dáno vývojem na východě Asie. Situace v Africe naopak spíše stagnuje. V některých zemích se dokonce zhoršuje,“ varoval Broža.

Už od roku 2001 běží také jednání o světovém obchodu. Zatím však bez větších úspěchů.

„Jde o vytvoření rovných podmínek v mezinárodním obchodě. O zvýšení šancí chudých zemí prosadit se v tvrdých podmínkách mezinárodního obchodu. Současně nastavené podmínky jsou pro ně velmi nevýhodné. Jde také o otázku oddlužování a transfer vyspělých technologií do vyspělých zemí,“ řekl vedoucí Informačního centra OSN v Praze.

Na nynějším summitu OSN se má sejít sto hlav států, špičky businessu i nevládních organizací. Mnozí si jistě pamatují z klimatického summitu v Kodani, jak náročné je v tak velkém počtu domluvit se na věcném dokumentu.

„Závěrečný dokument byl již předjednán a musí projít oficiálním schválením. Ale mluvíme jen o jakési deklaraci či ujištění o tom, že státy jsou ochotny v příštích pěti letech pokračovat v zaměření na rozvojové cíle. Potřebujeme vytvořit silný politický impulz k rozvojové pomoci,“ dodal Broža.

Martina Mašková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme