Egyptské soudy zakázaly v některých okrscích parlamentní volby

V Egyptě se zvyšuje napětí před zítřejšími parlamentními volbami. Soudy zakázaly konání voleb ve 24 okrscích, tedy skoro v desetině volebních obvodů, kde by se mělo hlasovat. Volební komise tam totiž odmítly vrátit do hry neoprávněně vyřazené opoziční kandidáty. Egyptské politice dominuje Národní demokratická strana a ta podle kritiků využívá všechny prostředky, aby před volbami odstranila své konkurenty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egypt

Egypt | Zdroj: ČTK

Hlasování organizuje ministerstvo vnitra a to zase podléhá politice vládní strany. Komentátoři proto předpokládají, že i když soudy shledaly volby bez opozičních kandidátů za nepřípustné, nakonec se stejně bude v dotyčných 24 obvodech hlasovat.

Volbám předcházelo zatýkání stovek aktivistů i zastrašování opozičních kandidátů. Hlasování také obvykle provázejí manipulace a kupování hlasů. Káhirský režim ale patří ke klíčovým partnerům Spojených států. Porušování lidských práv v Egyptě proto málokdy naráží na kritiku ze strany Západu.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme