Africká unie chystá kolektivní akci proti radikálům z Boko Haram

Čadská armáda vyhnala radikály z hnutí Boko Haram z města na severu Kamerunu. V boji o město Malam Fatori zemřeli nejméně tři vojáci a 123 ozbrojenců. Čadské jednotky pomáhají v Kamerunu odvracet útoky islamistů ze sousední Nigérie. Mezitím se státníci na summitu Africké unie v Etiopii shodli na kolektivním postupu proti radikálům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimbabwský prezident Robert Mugabe je novým předsedou Africké unie

Zimbabwský prezident Robert Mugabe je novým předsedou Africké unie | Zdroj: Reuters

„Terorismus, zvláště brutalita Boko Haram, nesmyslné zabíjení, ničení majetku, únosy, zotročování a prodej lidí, zvláště dívek, terorizace vesnic - to jsou hrozby naší kolektivní bezpečnosti a rozvoje,“ řekla na summitu v Addis Abebě předsedkyně komise Africké unie Nkosazana Dlamíni-Zumaová.

Afričtí státníci podpořili plán na vytvoření jednotky o síle sedmi a půl tisíce mužů, která by měla s islamisty z Boho Haram bojovat.

Ti vyhlásili na severovýchodě Nigérie chálífát, ale operují také v okolních zemích. Jen loni zabili více než tři tisíce lidí.

V pátek na summitu také účastníci zvolili za nového předsedu Africké unie zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho. Zvolení devadesátiletého autokrata vyvolalo obavy některých nevládních organizací. Africká unie sdružuje všechny státy kontinentu s výjimkou Maroka.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme