České radary by mohly střežit turisty oblíbený Mauricius před pašeráky drog

České radary by mohly hlídat Mauricius. Země jedná s Českou republikou o dodávkách monitorovacích systémů, které by turisty vyhledávaný ostrov hlídaly před pašeráky a piráty. Zločinecké gangy svými nájezdy ohrožují turismus, který je jedním z hlavních zdrojů příjmů ostrovní země v Indickém oceánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecké písčito-oblázkové pláže

Řecké písčito-oblázkové pláže | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Na Mauricius ročně přijíždí na jeden milion lidí z celého světa. Ostrovní stát, který často získává turistická ocenění, patří k nejluxusnějším destinacím na planetě.

Bezpečí ale stále častěji narušují piráti a pašeráci drog. Jejich nájezdům nejsou mauricijské ozbrojené složky schopné plně zabránit. Ostrov totiž nemá armádu, ale pouze policii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na možnou spolupráci se ptal mauricijského i českého ministra zahraničí Robert Mikoláš

Moře hlídá pobřežní stráž. Ta by však potřebovala nejmodernější zabezpečovací zařízení, které nabízí právě Česká republika.

„Vaše země vyrábí letadla, vrtulníky a má mnoho co nabídnout, i co se týče monitorovacích systémů, tedy radarů,“ vyjádřil zájem mauricijský ministr zahraničí Sinatamba.

Jeho slova potvrdil i náměstek českého ministra obrany Tomáš Kuchta, podle kterého obě strany jednají i o dalších kontraktech.

„Máme české firmy, které nabízejí námořní radary i letecké, ale my jsme nemluvili dnes jen o nich. Hovořili jsme o možnostech upotřebení mobilních letišť na Mauriciu, protože zde mají helikoptéry, které musí často přistávat v nepřístupném terénu,“ řekl.

„Co se týče řízení letového provozu, tak tam už je na spadnutí dohoda o vyškolení jejich pracovníků v České republice. U speciálních sil to vypadá, že bude velký zájem ze strany Mauricia.“

Pomoc rybářům

České radary by tak mohly na ostrově chránit bezpečí obyvatel i turistů.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD mají monitorovací a vyhledávací zařízení pomáhat nejen mauricijské pobřežní stráži, ale třeba i rybářům.

„Je zajímá třeba elektronický dohled a zkoumání moře, protože rybářství vyžaduje dnes poměrně sofistikované metody měření teploty oceánu a ryby se hledají velmi moderními technologiemi,“ vysvětlil.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme