Den po inauguraci prezidenta hlásí Nigérie sebevražedný atentát. Zemřelo až 30 lidí

Nigérie hlásí den po inauguraci nového prezidenta další sebevražedný útok. Údaje o obětech se zatím liší, ale podle některých zdrojů jich je až 30. Útočník se odpálil u mešity na severu Nigérie, kde působí radikálové z hnutí Boko Haram.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Nigérii si připomněli rok od únosu dívek z Chiboku. Únos provedli radikálové z Boko Haram

Lidé v Nigérii si připomněli rok od únosu dívek z Chiboku. Únos provedli radikálové z Boko Haram | Zdroj: Reuters

Atentátník zaútočil ve městě Maiduguri v severonigerijském státě Borno. Obětí je nejméně 26, další zdroje ale mluví o 30 mrtvých. Stejný počet dalších lidí výbuch zranil.

Podle některých svědků se útočník vydával za obchodníka.

„Zrovna jsme mířili do mešity, když jsme uslyšeli výbuch. Myslím, že se uvnitř modlily desítky lidí," řekl jeden ze svědků útoku.

Ještě před ním stříleli ozbrojenci z hnutí Boko Haram z granátometů do obytných domů. Jeden z obyvatel napočítal až 40 výstřelů.

Nový prezident

Nigérie má od pátku oficiálně nového prezidenta Muhammadu Buhárího. Zatím není jasné, jestli s tím útok nějak souvisel. Muhammadu Buhárí ale ve svém inauguračním proslovu slíbil, že radikální islamisty porazí.

„Boko Haram je nesmyslné hnutí, které nemá s islámem nic společného. Až tu organizaci přemůžeme, zjistíme, kdo ji sponzoroval, jak hnutí vzniklo a co za ním stálo. Ujistíme se, že nic takového se už v Nigérii nikdy neobjeví," prohlásil.

Nový prezident také řekl, že vítězství nad radikály nebude úplné, dokud se nepodaří osvobodit školačky z Chiboku.

Radikálové jich unesli asi 200 před více než rokem. Nigérii se je stále nepodařilo najít. Bez úspěchu s pátráním pomáhala i třeba Velká Británie, která do země poslala tým expertů.

Objevovaly se informace o tom, že dívky únosci drží jako sexuální otrokyně i že je školí pro útoky.

Boko Haram sever Nigérie terorizuje už několik let. Na svědomí má přes 15 tisíc obětí.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme