Desítky milionů Nigerijců vybírají ve volbách příštího prezidenta

Obyvatelé nejlidnatější země Afriky dnes hlasují v parlamentních a prezidentských volbách. Původně byly volby v plánu už v polovině února. Vláda je ale odložila s tím, že je třebou dokončit vojenskou operaci proti džihádistické skupině Boko Haram.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muhammadu Buhari je vnímán Nigerijci lépe než dosavadní hlava státu

Muhammadu Buhari je vnímán Nigerijci lépe než dosavadní hlava státu | Zdroj: Reuters

Ještě před vzestupem extremistů bývaly volby v zemi s největší ekonomikou na kontinentě provázené násilím se stovkami obětí. Oba hlavní kandidáti proto před dnešním hlasováním vyzvali své příznivce ke klidu.

„Mějme na mysli to, že se na nás upínají oči celého světa. Musíme se proto všichni chovat způsobem, který posiluje demokracii a upevňuje naše místo v rodině demokratických států,“ apeloval na Nigerijce dosavadní prezident Goodluck Jonathan, jeden ze dvou favoritů volebního klání.

Křesťana s doktorátem ze zoologie se v čele státu pokusí vystřídat stejně jako před čtyřmi roky Muhammadu Buhari. O něco starší muslim a lídr vojenské junty z 80. let je navzdory autoritářské minulosti mnoha Nigerijci vnímaný jako člověk méně pošpiněný korupcí.

O vítězi, který se nakonec postaví do čela Nigérie, může rozhodnout až druhé kolo voleb.

Mezinárodní kontingent pěti afrických zemí proti Boko Haram | Foto: Český rozhlas

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme