Gorila východní je v Kongu lahůdkou. Na seznamu ohrožených druhů nahradila pandu velkou

Na seznamu kriticky ohrožených druhů zvířat je nově i Gorila východní. Zařadil ji tam Mezinárodní svaz na ochranu přírody. Populace tohoto primáta se snížila v posledních dvaceti letech o sedmdesát procent - může za to ilegální lov. Gorila východní žije hlavně na území Konžské demokratické republiky a cílem lovců je především kvůli masu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gorila východní

Gorila východní | Foto: Wikimedia Commons, Hendrik Dacquin

„Největším problémem jsou těžařské firmy, které musí nasytit dělníky. Pak se najmou lovci, kteří gorily loví a maso pak prodávají. Z venkovských oblastní se maso dostává do měst, kde se stává lahůdkou,“ říká zoolog Evžen Kůs.

Gorila východní je největším primátem, na světě jich zbývá posledních pět tisíc. Jen za poslední dvě dekády se jejich počet snížil o 70 procent.

Kriticky ohrožené jsou podle BBC rovnou čtyři druhy lidoopů z šesti. Na pokraji vyhynutí se kromě gorily východní ocitla i gorila západní, orangutan sumaterský a orangutan bornejský.

Panda má naději

Ze seznamu byla naopak vyřazena panda velká, symbol Světového fondu na ochranu přírody. Její nový status zní „zranitelná“ oproti původní „ohrožené“. Velkou zásluhu na tom má program čínské vlády, která se snaží své národní zvíře zachránit.

„Průzkumy celonárodního rozsahu naznačují, že předchozí pokles populace byl zastaven a počet pand se začal zvyšovat," uvedla aktualizovaná zpráva Mezinárodního svazu na ochranu přírody. Nová čísla odhadují populaci pand velkých na 2060 jedinců.

24 tisíc druhů na vymření

Ani panda ale nemá vyhráno. Kvůli změnám klimatu by v následujících 80 letech mohla přijít až o třetinu bambusových hájů, tedy o svůj jediný zdroj potravy. Ochrana zvířat tak jde ruku v ruce s ochranou jejich životního prostředí.

Červený seznam Mezinárodního svazu na ochranu přírody v současnosti obsahuje 82 954 druhů, jak rostlin, tak i živočichů. Téměř 24 tisícům z nich aktuálně hrozí vyhynutí.

Linda Nguyenová, Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme