Hnutí Boko Haram propustilo 21 nigerijských dívek. Před dvěma lety jich radikálové unesli přes 270

Po více než dvou letech v zajetí se na svobodu dostalo 21 nigerijských dívek, které z jejich střední školy unesli ozbrojenci z hnutí Boko Haram. Jejich propuštění je výsledkem jednání mezi nigerijskou vládou a islamistickými radikály. Podle tamního ministra informací by také mohlo být prvním krokem k propuštění ostatních z více než 270 unesených středoškolaček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po více než dvou letech se podařilo najít první ze školaček unesených radikály z Boko Haram z nigerijského Chiboku.

Po více než dvou letech se podařilo najít první ze školaček unesených radikály z Boko Haram z nigerijského Chiboku. | Zdroj: Reuters

Ne všechny okolnosti propuštění jsou jasné. Jisté je ale to, že v jednání mezi vládou a radikály fungovali jako prostředníci Mezinárodní výbor Červeného kříže a švýcarská vláda. Objevily se informace o tom, že Nigérie za dívky vyměnila i několik ozbrojenců z Boko Haram.

Britská BBC se odvolávala na nejmenovaný bezpečnostní zdroj z Nigérie, nicméně tamní úřady tuto možnost rezolutně odmítly.

„Nebyla tam žádná výměna. Naprosto jistě mohu říci, že žádná výměna tam nebyla. Samozřejmě, že jsme zvažovali všechny možné varianty, jaké tu byly, ale věřím, že naštěstí i s Boží pomocí se nám povedlo jednání dotáhnout. A to bez výměny," řekl videprezident Oluyem Osnibaja.

Mezinárodní výbor Červeného kříže dívky vyzvedl na utajeném místě nedaleko hranic s Kamerunem, pak je převezl do města Maiduguri, kde je převzali příslušníci nigerijských bezpečnostních složek.

Odjely jako dívky, vrací se jako matky

Po propuštění by měly školačky projít v první řadě lékařskými a psychologickými testy v metropoli Abuje. Pak by se měly postupně vrátit ke svým blízkým do Chiboku na severovýchodě země. Podle toho, co médiím řekl jeden z členů bezpečnostních složek, většina mladých žen má děti.

Nigerijský ministr informací prohlásil, že je velká naděje, že budou brzy následovat i další propuštěné dívky. Podle ministra Lai Mohammeda je to první krok, který by nakonec mohl vést i k propuštění všech zbývajících zajatých středoškolaček.

Nigerijské ženy vysvobozené ze zajetí teroristů svěřily své trýznivé příběhy

Číst článek

Ozbrojenci z hnutí Boko Haram, jehož vůdci mimo jiné přísahali věrnost takzvanému Islámskému státu, unesli víc než 270 dívek ze střední školy v Chiboku v dubnu roku 2014 a podle všeho je odvlekli přes hranice do sousedního Kamerunu.

Víc než 50 z unesených se krátce poté povedlo utéci, po ostatních se ale slehla zem. Spekulovalo se o tom, že s největší pravděpodobností si je radikální islamisté mezi sebou rozdělili jako manželky nebo sexuální otrokyně.

Podobné únosy na severovýchodě Nigérie nejsou výjimečné. Únos z Chiboku byl nevídaný hlavně pro počet dívek unesených najednou. Nigerijci a po nich i lidé na celém světě na únos reagovali výzvami, které se na sociálních sítích vyjádřily do sloganu „Bring Back Our Girls", tedy přiveďte naše děvčata zpátky.

Nigerijský prezident Muhamadu Buharí jejich propuštění po svém zvolení určil jako svou prioritu, společně s bojem proti Boko Haram. Ta na severu země a také v přilehlých oblastech Čadu a Kamerunu operuje od roku 2004 a snaží se nastolit stát, který se řídí tím nejpřísnějším výkladem islámského práva šaría a odmítá západní vymoženosti.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme