Islamisté z Boko Haram zveřejnili video s unesenými školačkami v Nigérii

Radikálové z islamistické skupiny Boko Haram zveřejnili video se záběry unesených školaček z nigerijského města Chibok. Dívky úřady pohřešují od roku 2014.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Džihádisté z Boko Haram mají na svědomí více než 17 tisíc lidí z Nigérie a jejího okolí (ilustrační foto)

Džihádisté z Boko Haram mají na svědomí více než 17 tisíc lidí z Nigérie a jejího okolí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Asi padesát dívek stojí na videu v blízkosti ozbrojeného maskovaného muže. Jednu z nich už poznali rodiče. Další se snaží úřady identifikovat. Boko Haram chce vyměnit školačky za zadržované bojovníky ze svých řad. Vězněných žen je prý kolem dvou set.

Zahalená dívka na videu říká, že některé z unesených školaček jsou naživu, jiné prý zabily nálety vládních sil. Na čtyři desítky z nich se podle ní vdaly za islamistické bojovníky. Úřady pak vyzývá k propuštění vězňů z Boko Haram, jinak se prý už nikdy nevrátí.

Podle jednoho ze zakladatelů kampaně s názvem Vraťte naše dívky zpět, vysílá video přesto pozitivní signál, protože dokazuje, že jsou unesené školačky stále naživu.

Po zveřejnění videa nigerijská vláda oznámila, že je s radikály z Boko Haram kvůli osvobození dívek v kontaktu. Informuje o tom francouzská rozhlasová stanice RFI.

Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme