Je to úplně jiná realita, říká generál Pavel k výcviku vojáků v Mali

V Mali se střídají čeští vojáci, kteří tam působí v rámci výcvikové mise Evropské unie. Češi mají v Mali na starost především ochranu velitelství mise a výcvik malijských jednotek. I když výcvik Afričanů není jednoduchý, podle náčelníka Generálního štábu Petra Pavla se daří – malijské jednotky se úspěšně zapojují do bojů na severu země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náčelník generálního štábu Petr Pavel (druhý zprava) navštívil 5. března základnu Koulikoro v Mali, kde se čeští vojáci podílí na vojenském výcviku Malijců

Náčelník generálního štábu Petr Pavel (druhý zprava) navštívil 5. března základnu Koulikoro v Mali, kde se čeští vojáci podílí na vojenském výcviku Malijců | Zdroj: ČTK

Situace v Mali se začala komplikovat na jaře roku 2012, kdy sever země obsadili islamisté, které nedokázala malijská armáda zastavit. Následně do země vyslala své jednotky Francie a později tam v rámci mezinárodních misí zamířili i další vojáci včetně Čechů.

I na začátku roku 2015 problémy dál trvají. Podle náčelníka Generálního štábu Petra Pavla, který ve čtvrtek Mali navštívil, je země rozdělená na dvě části – rizikový sever a klidnější jih.

Přehrát

00:00 / 00:00

O misi v Mali mluvil náčelník Generálního štábu Petr Pavel

„Situace na severu je riziková, protože tam působí množství různých povstaleckých i kriminálních skupin, které se zabývají v poslední době především pašováním, a to jak drog, tak zbraní i lidí,“ uvedl Pavel v rozhovoru pro Český rozhlas.

Tito povstalci také útočí na vojáky – ty vládní, i ty ze zahraničních misí – a podle Pavla bojují také mezi sebou navzájem.

Na jihu, kde působí i mise EU, je situace o poznání klidnější. „V samotném hlavním městě Bamaku je naprosto klidná, obyvatelstvo je i vstřícně nakloněné té misi Evropské unie, takže tam je situace úplně odlišná od severu,“ dodal Pavel.

Jde o samostatnost armády

Češi mají na starosti především ochranu velitelství výcvikové mise EU v Bamaku, čtyři lidé se pak věnují výcviku malijských vojáků v tréninkovém centru Koulikoro, vzdáleném asi 60 kilometrů od hlavního města.

Cílem výcvikové mise je připravit malijské ozbrojené síly k tomu, aby byly samostatně schopné boje proti islamistům na severu země.

Jedna z povstaleckých skupin v Mali, Tuaregové (snímek z února 2015) | Foto: Reuters

Výcvik podle Čechů není jednoduchý. „Malijští vojáci se nedají srovnávat s vojáky evropských armád, jsou prostě jiní,“ poznamenal pro agenturu ČTK velitel českých instruktorů Jaroslav Losenický. Problémem místních vojáků je podle něj hlavně taktika. „Soustředí se na jedno, zapomenou na to druhé,“ dodal Losenický.

„Je to úplně odlišná realita,“ popsal generál Pavel. „Vojáci přicházejí do výcvikových center někteří třeba i s dvacetiletou praxí vojáků, ale téměř bez základních návyků, někteří přicházejí naprosto bez zkušeností,“ doplnil Pavel.

Malijci prý nejsou zvyklí na nějaký pravidelný režim. „V Africe obecně mnoho lidí žije ze dne na den a nemají snahu ani potřebu plánovat nějak dlouhodobě, takže i armáda tam byla budována a udržována podle momentální potřeby a navyknout je na nějaký režim, na nějaký systém cyklického výcviku, doplňování zásob, plánování, to je pro ně poměrně velká kulturní změna,“ řekl Pavel.

Šest praporů

Výcvik však přináší úspěchy. Podle Pavla se misi EU podařilo vycvičit šest praporů malijských vojáků, které se s úspěchem zapojují do bojů na severu země.

„Daří se tyto jednotky po návratu z prostoru operací znovu docvičovat, doplňovat a průběžně i s tím navádět systém právě do udržitelnosti těch schopností,“ přiblížil Pavel.

Ona udržitelnost spočívá například ve výcviku instruktorů, kteří sami budou školit vojáky, výcviku nižších velitelů či zavádění návyků, jako je plánování nebo udržování přehledu o vojácích, zásobách, materiálu a tak dále.

Čeští vojáci v Mali se nyní po půl roce střídají. První dvacítka z nové – už páté – jednotky odletěla do malijského hlavního města Bamako ve čtvrtek, druhá část z celkem 38členné jednotky je bude následovat v polovině března.

Část vojáků ze čtvrté jednotky pak ze země odletěla spolu s generálem Pavlem.

ČTK, ČRo, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme