Keňa se po čtvrtečním masakru na univerzitě obává dalšího odlivu turistů

Keňské vojenské letectvo bombardovalo pozice islamistů z hnutí Šabáb v Somálsku. Letadla prý zasáhla několik výcvikových táborů hnutí v keňsko-somálském pohraničí. Nálety jsou podle keňské vlády odvetou za útok radikálů na univerzitu v severokeňském městě Garissa, kde ozbrojenci zabili 148 lidí, převážně studentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Keni kvůli čtvrtečnímu masakru a hrozbám hnutí Šabáb platila během Velikonoc přísná bezpečnostní opatření, kolem kostelů byly zesílené policejní a vojenské hlídky

V Keni kvůli čtvrtečnímu masakru a hrozbám hnutí Šabáb platila během Velikonoc přísná bezpečnostní opatření, kolem kostelů byly zesílené policejní a vojenské hlídky | Zdroj: Reuters

Nálety keňské armády se soustředily do regionu Gedo na keňsko-somálsko-etiopském pomezí a podle keňských vládních a armádních zdrojů zasáhly a zcela zničily dva výcvikové tábory islamistů v oblasti. Podle svědků stanice BBC ale keňské bomby dopadly na venkovskou oblast bez přítomnosti Šabábu.

Mluvčí keňské armády řekl, že počet obětí se v první chvíli nedal odhadnout, prý tomu bránily mraky. Mluvčí radikálního hnutí na druhé straně zase tvrdí, že nálety hnutí Šabáb nezpůsobily žádné škody.

Odpovídá to vyjádřením obou stran při předchozích podobných incidentech, kdy keňská armáda oznamovala úspěšné zničení základen islamistů v Somálsku, a ti naopak jakékoli podobné zprávy vehementně popírali. Vzhledem k situaci v Somálsku bylo vždy obtížné až nemožné informace jakkoli věrohodně ověřit.

Celkem při útoku na univerzitu zemřelo 148 lidí, z toho 142 studentů, tři policisté a tři vojáci. Ví se to, že čtyři útočníci vtrhli do univerzitního kampusu v Garisse hned po úsvitu, řadu studentů postříleli, pak propustili muslimské studenty a ostatní zčásti vzali jako rukojmí nebo povraždili. Vojáci a policisté areál univerzity obléhali podle keňských médií asi 7 hodin.

Masakr prohloubil i krizi v turismu

Vládu v Nairobi kvůli incidentu ostře kritizují jak keňská média, tak veřejnost. Keňské úřady totiž prý útoku mohly předem zabránit, když měly o podobných plánech informace. Prezident Uhuru Kenyatta slíbil, že jeho vláda zakročí proti teroristům s maximální tvrdostí.

Hnutí Šabáb před Velikonocemi hrozilo, že v Keni bude útočit i dál. V zemi proto během celých Velikonoc platila přísná bezpečnostní opatření. Hlavně kolem kostelů věřící chránily zesílené policejní a vojenské hlídky.

Začíná se ale mluvit i o tom, že podobné hrozby ze strany islamistů by mohly poškodit ekonomiku země, hlavně v souvislosti s cestovním ruchem, který je klíčový pro keňské příjmy.

Významný hoteliér Mohammed Hersi potvrzuje, že odliv turistů z pláží a národních parků už přivodil citelné šetření na personálu.

Útoky nebyly první

Útoky, ať už ze strany islamistů v Keni, nebo keňské vlády v Somálsku, zdaleka nejsou první. Keňské jednotky v sousedním Somálsku působí od roku 2011 v rámci mise AMISOM, kterou řídí Africká unie a jejímž cílem je aspoň trochu stabilizovat situaci v této rozvrácené zemi.

Loni Keňská armáda podnikla několik útoků na základny a výcvikové tábory hnutí Šabáb v Somálsku, při tom asi největším loni v červnu zabila asi 80 radikálů. V odvetě za toto angažmá keňské armády v této mírové misi pak hnutí Šabáb zorganizovalo už několik útoků v Keni.

Zatím nejznámější byl v nairobském nákupním středisku Westgate, při kterém zemřelo 67 lidí. I tehdy se přitom opakoval podobný scénář jako na univerzitě v Garisse, propuštění muslimů a nemilosrdné postřílení ostatních.

Nejkrvavější jednotlivý útok se v Keni odehrál roku 1998, kdy Al-Káida koordinovaně zaútočila na americkou ambasádu v Nairobi. Kvůli bombovým atentátům v centru keňské metropole tehdy zemřelo asi 220 lidí.

Jan Prokeš, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme