Krejčíř chtěl získat za úplatek azyl v JAR, tvrdí vyšetřovatel O'Sullivan

V přepočtu 2 miliony korun údajně nabízel Radovan Krejčíř jihoafrickým politikům za získání azylu. Českému rozhlasu to řekl soukromý vyšetřovatel Paul O'Sullivan, který se už několik let snaží dostat uprchlého Čecha za mříže. Podle obžaloby si Krejčíř také objednal vraždu O'Sullivana. Obhájci Radovana Krejčíře to však popírají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř | Zdroj: ČTK

Zprávy o údajných úplatcích zvoleným politikům z vládního Afrického národního kongresu se v jihoafrickém tisku objevily už před rokem, až nyní prý ale detektiv O'Sullivan nashromáždil dostatek důkazů.

„Za jeden milion randů měl Krejčíř získat azyl, peníze dotyčným členům Afrického národního kongresu dal prostřednictvím třetí osoby. Jde přitom jen o špičku ledovce,“ vysvětluje Paul O'Sullivan a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O Radovanu Krejčířovi mluvil s vyšetřovatelem Paulem O´Sullivanem redaktor Robert Mikoláš

„Bohužel pro Krejčíře se však o jeho aktivitách začalo v Jižní Africe příliš mluvit, takže by případné rozhodnutí o poskytnutí azylu bylo příliš podezřelé a nápadné. Ostatně sám jsem na ilegální Krejčířovo jednání upozorňoval a poskytl podle mne dostatečné důkazy.“

Paul O'Sullivan v minulosti proslul hlavně tím, že za mříže dostal policejního generála a šéfa Interpolu Jackieho Selebiho. A poté se zaměřil na Radovana Krejčíře, který do JAR uprchl ze Seychel v roce 2007.

A protože o jeho vydání požádala Česká republika, ve které byl Krejčíř odsouzen za půlmiliardový daňový únik k více než deseti letům vězení, začal se uprchlý český podnikatel vydání bránit všemi prostředky. Podle O'Sullivana však nelegálními.

Úplatek nepomohl, a tak ho chtěl vrátit

Navíc, když domnělý úplatek nepřinesl své ovoce, požádal dotyčné členy Afrického národního kongresu o vrácení celé částky, která v přepočtu činí dva miliony korun.

„Protože nesplnili, co slíbili, tak chtěl peníze vrátit. Oni to však odmítli, nakonec je ale díky pomoci zkorumpovaného policejního důstojníka od těchto podplacených politiků dostal,“ tvrdí Paul O'Sullivan.

Radovan Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesunul se tam se Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde ho média spojují s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. V České republice byl mezitím pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Mluvčí ANC už dříve ale podobná obvinění odmítl s tím, že peněžní dary od příznivců sice dostávají, ovšem nikdy za nějakou protislužbu. Sám Krejčíř se už dříve v rozhovoru pro Český rozhlas k rozhodování o jeho případném vydání vyjádřil takto:

„Podle mých právníků to bylo tak, že nejprve musí doběhnout řízení o azylu, a teprve pak, pokud bude rozhodnutí pro mě nepříznivé, může začít rychlejší řízení. A předpokládáme, že to bude trvat ještě pět šest let,“ uvedl.

Veškerá obvinění pak vždy odmítal a konkrétně Paula O'Sullivana označoval za blázna. Nyní každopádně obývá jednu z nejstřeženějších cel v Jihoafrické republice a jeho jediným spoluvězněm je od letošního října světoznámý hendikepovaný běžec Oscar Pistorius, se kterým se před pár dny podělil o narozeninový dort.

Brzy má přijít obvinění z několika vražd

Přesto si prý stěžoval, že bez jeho vědomí nabídla vězeňská služba Oscaru Pistoriusovi jeho sportovní náčiní. Nakonec ale na něm několik dní cvičili společně. Úsměvné historky však podle soukromého vyšetřovatele Paula O'Sullivana už brzy vystřídá mnohem závažnější téma. Podle něj totiž Krejčíř bude obžalován i z několika vražd.

„Radovan Krejčíř bude v příštím roce obviněn nejméně ze tří až čtyř vražd. Konkrétně ze zastřelení majitele striptýzového klubu Lollyho Jacksona, německého byznysmena Uweho Gembally, kterého podle našeho zjištění zavraždil ze msty, dále ze zabití šéfa podsvětí Cyrila Beeky a v neposlední řadě i z odpovědnosti za smrt drogového dealera Sama Issy,“ vypočítává.

Zatím však Krejčířovi vinu nikdo neprokázal. První verdikt má padnout až v březnu příštího roku, kdy má jihoafrický soud projednávat obvinění Krejčíře z únosu a týrání bratra drogového kurýra, který pro Krejčíře údajně převážel 25 kilogramů pervitinu v hodnotě asi 44 milionů korun do Austrálie, s omamnými látkami však zmizel.

Robert Mikoláš, Simona Bartošová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme