Krejčíř se chce odvolat proti rozhodnutí soudu v Jihoafrické republice

Podle jihoafrické policie jde o vítězství spravedlnosti, podle Radovana Krejčíře o spiknutí. Soud v Johannesburgu uznal uprchlého Čecha vinným ze spáchání trestných činů únosu, pokusu o vraždu a nedovoleného držení drog. Proti rozhodnutí soudu se chce Krejčíř odvolat. Policie ale věří, že stráví ve vězení dlouhá léta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř poslouchá rozsudek jihoafrického soudu (24.8.2015)

Radovan Krejčíř poslouchá rozsudek jihoafrického soudu (24.8.2015) | Foto: Youtube , eNCA

Obrázky Radovana Krejčíře opět obletěly Jihoafrickou republiku – média jako by od sebe opisovala titulek "Lež zvítězila nad pravdou". Takovými slovy Krejčíř reagoval po vynesení rozsudku.

V posledních týdnech a měsících zprávy o uprchlém Čechovi ustoupily do pozadí. Kauz a různých stání už bylo hodně a žádné přitom nevedlo k nějakému výsledku.

Teď je to však jiné, jde totiž vůbec o první rozsudek nad Krejčířem, který se do Jižní Afriky uchýlil ze Seychelských ostrovů v roce 2007.

Radovan Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V JAR požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

I proto také s reakcí vystoupila sama policejní prezidentka Riah Phiyega, podle které po dlouhých letech končí terorizování lidí, na kterém se bohužel podíleli i někteří policisté, co byli na Krejčířově výplatní listině.

Obhajoba se chce odvolat, navíc už ve středu pokračuje jednání o Krejčířově žádosti o propuštění na kauci.

Radovan Krejčíř dál zůstává ve vazbě - ve vězení Zonderwater - kam byl přemístěn z Pretorie, kde byl mimo jiné jeho spoluvězněm paralympik Oscar Pistorius.

O samotné výši trestu v této první z celkem čtyř projednávaných kauz se rozhodne 11. září, Krejčířovi hrozí až 15 let za mřížemi.

Už v říjnu ale pokračuje proces, ve kterém je obviněn z pokusu o vraždu soukromého vyšetřovatele Paula O´Sulivana, navíc policisté ho chtějí obžalovat z dalších trestných činů. Sami odhadují, že soudní procesy mohou trvat až 15 let.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme