Krejčíř se mohl podílet až na 20 vraždách, řekl pro ČRo generálporučík jihoafrické policie

Deset až patnáct let, tak dlouho může trvat vyšetřování Radovana Krejčíře v Jihoafrické republice. Podle Solomona Makgale z vedení tamní policie se totiž uprchlý Čech měl dopustit řady nejtěžších zločinů, včetně mnoha vražd. Jeho případ je vůbec nejrozsáhlejší v moderní historii země. Zatím čelí obžalobě ve čtyřech procesech, další obvinění prý ale mají následovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generálporučík Solomon Makgale z vedení jihoafrické policie

Generálporučík Solomon Makgale z vedení jihoafrické policie | Foto: Robert Mikoláš

„Tohle je teprve začátek. Procházíme maratonem soudních jednání, velmi obtížných a náročných případů. Pro detektivy to byla extrémně těžká práce, ale nashromáždili jsme řadu důkazů, proto čekáme na pondělní verdikt,“ říká na úvod generálporučík Solomon Makgale.

Krejčíř si má vyslechnout vůbec první rozsudek u případu, v němž je obviněn z únosu a mučení bratra drogového dealera. Podle policie má však na svědomí mnohem závažnější zločiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radovan Krejčíř se mohl podílet až na dvaceti vraždách. V rozhovoru s Robertem Mikolášem to pro ČRo uvedl generálporučík Solomon Makgale z vedení jihoafrické policie

„Mluvíme o více než sto trestných činech, do nichž je Krejčíř zapleten a které jsme schopni postupně předložit soudu tak, aby strávil zbytek života za mřížemi. Je mimo jiné podezřelý z účasti na dvaceti vraždách, v patnácti případech se podílel na obchodování s drogami a na svědomí má třicet vloupání,“ vypočítává Makgale.

Krejčíř je od listopadu 2013 ve vazbě. Policie od té doby získala mnoho nových svědectví, lidé se přestali bát promluvit.

„Co zveřejníme u soudu, je absolutně šokující. To, jak zabíjeli, jak vydírali. Přišli třeba do klubu, sedli si k někomu, zeptali se, jaké řídí auto a prostě si ho vzali. Dotyčný nemohl vůbec nic dělat,“ líčí Solomon Magkale.

To vše prý ale mohli páchat jen díky podpoře úplatných policistů. „Pro jihoafrickou policii bylo velmi bolestivé, že se na těchto zločinech podíleli naši vlastní lidé. Proto usedli na lavici obžalovaných a čelí disciplinárním řízením. Chystáme se ale dále zatýkat – vysoké důstojníky, úředníky i soudce nejvyššího soudu, byznysmeny a dokonce ty, co jsou označováni za kapitány našeho průmyslu.“

Podle Makgaleho se jihoafrické policii podařilo odhalit řadu korupčních kauz. Bez úplatků by totiž Krejčíř nebyl schopen získat osobní informace firem a veřejných osob.

„Máme na to dost důkazů a věříme, že ho odsoudí,“ dodává Solomon Makgale z vedení jihoafrické policie.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme