Libérie dosáhla prvních drobných úspěchů v boji s ebolou, tvrdí WHO

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se vůbec poprvé podařilo mírně zpomalit šíření eboly v Libérii. Západoafrická země je nákazou zasažená nejvíce. Pomohlo prý zejména otevírání specializovaných zdravotnických center pro boj s nemocí a také rychlé pohřbívání obětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Libérii se prý podařilo zpomalit šíření eboly – i díky zřizování specializovaných zdravotnických center

V Libérii se prý podařilo zpomalit šíření eboly – i díky zřizování specializovaných zdravotnických center | Zdroj: Reuters

„Počet nově nahlášených případů v Libérii začíná klesat a vláda teď z různých zdrojů zjišťuje, jestli je možné to opravdu považovat za trend, a opravdu to vypadá, že ano,“ uvedl Bruce Aylward ze Světové zdravotnické organizace.

„Pořád se ale obáváme, jestli to není tím, že lidé nákazu jen nehlásí zdravotníkům. V každém případě nemůžeme být přehnaně optimističtí – pokles počtu nakažených ještě zdaleka není totéž co dostat epidemii pod kontrolu,“ dodal Aylward.

Ebolou se podle údajů Světové zdravotnické organizace dosud nakazilo 13 703 osob po celém světě. Více než 5000 z nich už nemoci podlehlo.

V nejhůře postižených oblastech přitom nemoc zabíjí sedm z deseti nakažených. Šance na přežití ovšem podle WHO prudce stoupá, pokud se nemocní přemístí do specializovaných zdravotnických středisek.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme