Libyjská vláda národní dohody přebírá ministerstva a čeká na podporu parlamentu

Libyjská vláda národní dohody dnes přebírá v Tripolisu několik ministerstev. Úkolem kabinetu vzniklého pod tlakem OSN je sjednocení rozvrácené země. V zemi od neděle znovu úřaduje zvláštní vyslanec Spojených národů. Návrat zvažují i další diplomaté. Nová vláda ale vyhráno ještě nemá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda vlády národní dohody Ahmad Muajtíg

Místopředseda vlády národní dohody Ahmad Muajtíg | Zdroj: Reuters

„Potřebujeme, aby parlament odhlasoval vládě důvěru. Potom můžeme efektivně pracovat v Tripolisu a celé Libyi. Poslanci přeci musí vzít v úvahu aktuální situaci v zemi. Uvědomit si, že bezpečnost je nestabilní a že mnoha libyjským městům hrozí teroristické útoky,“ uvedl místopředseda vlády národní dohody Ahmad Muajtíg.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svět vkládá do nové libyjské vlády národní dohody velké naděje. Více od blízkovýchodního zpravodaje Štěpána Macháčka

Od počátku, kdy vláda přijela poslední březnový den lodí z tuniského exilu, se zdá, že jí jsou nakloněny státní instituce a mnohé milice.

„Celkově bych řekl, že vláda národní dohody podporu má. Libyjci si uvědomují, že je to jedna z posledních šancí, jak zemi dát nějakým způsobem dohromady,“ říká blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Nová vláda dnes také čeká na podporu obou znesvářených parlamentů. „Zatím není jednoznačná podpora dvou vlád, které dosud v Libyi existovaly – mezinárodně uznané na východě země a té v Tripolisu. Pokud se tento proces podaří završit, pak by se dalo říct, že má nová vláda vyhráno,“ odhaduje Macháček.

Vláda národní jednoty byla nominována na základě plánu na ukončení politického chaosu, ve kterém se země ocitla po pádu režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího. Toho svrhla lidová revoluce na počátku roku 2011. Novou libyjskou vládu má vést premiér Fáiz Sarrádž.

Zřejmě stovky migrantů se utopily při havárii lodí ve Středozemním moři

Číst článek

Svět vkládá do nové vlády naděje, že zakročí proti takzvanému Islámskému státu a omezí ilegální migraci z Afriky do Evropy.

Islámský stát dnes v Libyi ovládá město Syrta, které se nachází uprostřed libyjského pobřeží a kde žije zhruba 700 tisíc lidí. Bojovníci Islámského státu tady vyhlásili vilájet (provincii – pozn. red.).

Odhadem má Islámský stát v Libyi celkem pět až sedm tisíc bojovníků. „Je to takový únikový prostor pro Islámský stát poté, kdy zažívá ztráty v Sýrii a Iráku,“ uvádí Macháček.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme