Ministerstvo zahraničí prověřuje bezpečnost v Jihoafrické republice, varování zatím nevydalo

České ministerstvo zahraničí prověřuje nebezpečí útoků v Jihoafrické republice, žádnou oficiální výstrahu ale zatím nevydalo. Varování svým občanům před cestou do této země už vydaly Spojené státy nebo Velká Británie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Johannesburg

Johannesburg | Foto: Stock Exchange Diane Groves

Podle britské diplomacie v zemi hrozí teroristické útoky, a to i na místech navštěvovaných cizinci. Zástupkyně ředitelky tiskového odboru ministerstva zahraničí Irena Valentová říká, že se české doporučení zatím nemění. Úředníci prý informace prověřují.

„V současné chvíli zůstává doporučení pro české občany nezměněno. Informace, které se v této souvislosti objevují, analyzujeme,“ tvrdí Valentová. Podle ní je zároveň i možné, že by k úpravě cestovního doporučení do Jihoafrické republiky mohlo dojít v následujících dnech.

Britská vláda už dříve své občany varovala před vysokým nebezpečím teroristických útoků v Jihoafrické republice. Ohrožena jsou údajně hlavně obchodní střediska ve velkých městech. Útok by prý měl být cílený na turisty.

Policie je schopna zajistit bezpečnost

Stejné varování vydalo na konci minulého týdne také americké velvyslanectví v Pretorii. Nebezpečí se má týkat hlavně Johannesburgu a Kapského města a má spojitost s hrozbami takzvaného Islámského státu před postním měsícem ramadánem.

Podle jihoafrického ministerstva zahraničí jsou ale tamní policejní složky schopné zajistit bezpečnost. V Jihoafrické republice je stabilní politická situace a radikální islamisté tam prý nemají velký vliv.

Matěj Štýs, Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme