Nigerijské ženy vysvobozené ze zajetí teroristů svěřily své trýznivé příběhy

Nigerijští vojáci dopravili do bezpečí asi tři stovky žen a dětí, které osvobodili během uplynulého týdne ze zajetí islamistické skupiny Boko Haram. Armáda tvrdí, že během operací v lese Sambisa na severovýchodě země zachránila asi 700 rukojmích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna ze zachráněných nigerijských žen oslavuje svobodu v uprchlickém táboře u města Yola

Jedna ze zachráněných nigerijských žen oslavuje svobodu v uprchlickém táboře u města Yola | Zdroj: Reuters

Několik žen po převozu do vládního uprchlického tábora u města Yola vypovědělo o krutém zacházení ze strany věznitelů. V jejich moci strávily několik měsíců.

„Přeletělo nad námi vojenské letadlo a ozvaly se výstřely. Bojovníci Boko Haram chtěli, abychom je kryly jako živé štíty. Posléze kolem nás začaly svištět kulky, oni se proto dali na útěk a nechali nás být,“ popsala jedna ze zajatkyň dramatické okamžiky osvobození.

Podle jiných svědectví teroristé několik žen ukamenovali kvůli tomu, že odmítly utéct s nimi do hloubi lesa. Drásavé jsou ale především vzpomínky na dobu zajetí. Ozbrojenci prý ženy nespouštěli ani na okamžik z přísného dohledu.

Ženy a děti vysvobozené ze zajetí islamistů převezli vojáci do uprchlického tábora u města Yola | Foto: Reuters

Ruce měly často spoutané a dostávaly minimum jídla, jen trochu drcené kukuřice jednou denně. Matky malých dětí proto neměly mateřské mléko a ženy i děti denně umíraly na nemoci. Během únosů navíc džihádisté zabíjeli jejich manžely a starší syny.

Radikály i s rukojmími zahnala do lesů o velikosti Čech únorová ofenziva několika afrických armád. Mezi osvobozenými ženami nejspíš nejsou studentky ze střední školy Chibok. Jejich loňský únos vzbudil celosvětové rozhořčení.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme