O Čechovi pohřešovaném v Libyi jednal krizový štáb

Na záchraně Čecha pohřešovaného v Libyi se pracuje na několika frontách. Jeho případu se dnes věnoval krizový štáb, zítra o něm bude jednat vláda a přímo do regionu v nejbližších hodinách odcestuje český diplomat. Další ho má následovat do 48 hodin. Nestabilní situace v Libyi ale může jejich úkol zkomplikovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničních věcí

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničních věcí | Foto: Jaroslav Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Lubomír Zaorálek znovu upozornil na to, že bez ohledu na formální kontrolu vládou v Tobrúku, jde o nebezpečné území, kde se útoky opakují často.

„Český občan tam pracoval u mezinárodní ropné firmy. A využil bych to k tomu, abych před tím trochu varoval. Domnívám se, že cestovat do těchto konfliktních oblastí, ať je to Libye, Irák, Sýrie je prostě v současnosti nebezpečné.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká strana bude zřejmě jednat s místními samosprávami, řekl pro ČRO velvyslanec Česka pro Libyi Jan Vyčítal

„Byl bych rád, kdyby naši občané sledovali to, co sdělujeme na webech ministerstva zahraničí, protože práce v této oblasti je riskantní. A to se bohužel v této kauze projevilo,“ poznamenal ministr Zaorálek.

Po útoku radikálů na ropné pole je nezvěstných nejméně sedm lidí. Kromě českého je mezi nimi i rakouský občan. Podle Zaorálka spolu budou obě země intenzivně spolupracovat na jejich nalezení.

Avšak podle dosavadních informací tiskového mluvčího rakouského ministerstva zahraničí Martina Weisse se zatím nepodařilo navázat kontakt s pohřešovanými i přesto, že ropné pole, na kterém skupina cizinců pracovala, bylo krátce po útoku znovu dobyto.

Útok má na svědomí s největší pravděpodobností organizace Islámský stát a nezvěstní zaměstnanci tak mohou být v jeho zajetí.

„V obecné rovině bych řekl, že asi nejdůležitější je konkrétně určit, kdo za tím únosem, pokud vůbec šlo o únos, stojí, a snažit se jednat s touto stranou, která v dané oblasti má nějakou moc a má možnost zasáhnout,“ řekl expert na Blízký východ Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity v Praze.

Velvyslanec Vyčítal pro ČRo: Budeme jednat s místními samosprávami

„Stále hovoříme o pohřešovaných osobách a situace v Libyi je politicky tak roztříštěná, že budeme muset pravděpodobně jednat s konkrétními místními samosprávami, s jednotlivými představiteli měst a případně milicí, které v zemi operují,“ řekl Českému rozhlasu český velvyslanec pro Libyi Jan Vyčítal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vnitropolitickou situaci v Libyi rozebral komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

„Věřím, že jednání budou úspěšná.“

Podle Jana Vyčítala žije dlouhodobě v Libyi asi 10 smíšených rodin. Počet Čechů, kteří v posledních měsících byli, odhaduje pouze na jednotky.

„Tady je problém, že Češi, kteří do Libye cestují, nemají žádnou povinnost informovat české úřady o tom, že cestují, případně, kde se zdržují. Čili vždy je pak komunikace s nimi velmi složitá.“

Jan Vyčítal připomněl, že doporučení necestovat do Libye vydala Česká republika spolu s jinými evropskými státy v létě 2014.

Jeden Čech se pohřešuje po pátečním útoku na ropné pole Ghaní v Libyi | Foto: ČTK

Česko a Rakousko pracují na záchraně svých občanů pohřešovaných v Libyi

Číst článek

Marie Woodhamsová, Milan Slezák, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme