Obama vyzval Etiopii k větší demokratizaci, ocenil její pomoc v boji proti terorismu

Americký prezident Barack Obama vyzval Etiopii k rychlejší demokratizaci a důslednější ochraně lidských práv. Do země přijel jako vůbec první úřadující americký prezident na závěr své cesty po východní Africe. Tu ještě dnes zakončí jednáním o situaci v Jižním Súdánu. V souvislosti s bezpečnostními krizemi v okolních zemích Obama význam Etiopie vyzdvihl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obama navštívil Etiopii jako vůbec první úřadující americký prezident v historii

Obama navštívil Etiopii jako vůbec první úřadující americký prezident v historii | Zdroj: Reuters

„Etiopie se potýká s vážnými hrozbami. Přesto se zapojila do mise Africké unie v Somálsku, kde pomohla výrazně zmenšit území pod kontrolou milic Šabáb,“ pronesl Obama a pokračoval:

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký prezident Barack Obama navštívil Etiopii. Mluvil o tom komentátor ČRo Milan Slezák

„Do mírových misí OSN v Africe přispívá víc než kterákoli jiná africká země. Patří jí díky i za to, jak výrazně pomáhá při řešení krize v Jižním Súdánu, odkud přijala i statisíce uprchlíků.“

Etiopský premiér Hailemariam Desalegn po setkání s Obamou ujistil, že má skutečný zájem na pokroku v demokratizaci země. Zároveň se snažil zmírnit kritiku stavu lidských práv v Etiopii tvrzením, že realita bývá často od vnímání v zahraničí odlišná.

Obama navštívil Etiopii jako vůbec první úřadující americký prezident v historii. V Addis Abebě, hlavním městě země, dnes ještě bude jednat o krizích v regionu. Tou je třeba válka v Jižním Súdánu.

msk, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme