Islámští extrémisté unesli v Keni autobus. 28 nemuslimů zastřelili

Skupina ozbrojenců na severu Keni postřílela 28 lidí. K masakru se přihlásila somálská militantní skupina Šabáb. Ta v Keni operuje od roku 2011. Země tehdy vyslala do sousedního Somálska své vojenské jednotky, aby tam pomohly bojovat proti radikálním islamistům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci keňské armády před mešitou v Mombase, kde se měli shromažďovat radikální muslimové

Vojáci keňské armády před mešitou v Mombase, kde se měli shromažďovat radikální muslimové | Zdroj: Reuters

Podle keňských úřadů útočníci zastavili autobus se 60 cestujícími, které rozdělili podle víry na dvě skupiny. Muslimy propustili, ostatní zastřelili.

Úřady na místo vyslaly záchranné týmy a také vojáky. Útok se stal jen dva dny poté, co keňská vláda nařídila uzavřít dvě mešity v Mombase. Měli se v nich shromažďovat mladí radikální muslimové a bezpečnostní složky v nich údajně našly také zbraně.

Hnutí Šabáb v prohlášení uvedlo, že vraždění bylo odplatou právě za postup keňských bezpečnostních složek proti muslimům v Mombase.

Milice Šabáb udržuje kontakty s teroristickou organizací Al-Káida. Při jejich útocích v zemi zemřelo za poslední tři roky na 135 lidí.

Tea Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme