Ozbrojenci zabili při útoku na hotel v Tripolisu nejméně osm lidí

Při útoku na luxusní hotel v libyjském Tripolisu zemřelo nejméně osm lidí, dalších 12 utrpělo zranění. Mezi oběťmi jsou také cizinci, informuje agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroje. Budovu napadla skupina ozbrojenců. Podle neověřených informací by útočníci mohli být napojení na radikální hnutí Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie v Tripolisu obklíčila hotel Corinthia krátce po výbuchu automobilu

Policie v Tripolisu obklíčila hotel Corinthia krátce po výbuchu automobilu | Zdroj: Reuters

Pracovníci hotelu tvrdí, že v době útoku bylo v budově jen minimum lidí, většinu hostů se podařilo včas evakuovat díky upozornění od policie.

V pětihvězdičkovém hotelu se často ubytovávají zahraniční státníci a diplomatické mise. V budově jsou také provizorní kanceláře několika zahraničních firem.

Podle agentury AFP se devátou obětí stal rukojmí, kterého tři z útočníků zajali. Poté, co je zcela obklíčila policie, se spolu s rukojmím odpálili do vzduchu. Agentuře AFP to řekl Issam al-Naass, mluvčí bezpečnostních složek v Tripolisu.

Ozbrojenci vnikli na recepci hotelu a spustili palbu. Před budovou mezitím odpálili nálož umístěnou v automobilu. Hosté a personál utíkali ven zadním schodištěm. Útočníci se ukryli ve 24. patře hotelu.

Mluvčí policie, jehož citovala agentura Reuters, také sdělil, že střepiny z rozbitých oken zranily dvě Filipínky.

Zeman vyzval k mezinárodní vojenské akci proti islámským teroristům

Číst článek

Televize Al-Džazíra tvrdí, že se k útoku přihlásila džihádistická skupina napojená na Islámský stát.

Ten prostřednictvím Twitteru oznámil, že cílem operace je zabít diplomaty. Operace prý byla naplánována jménem abú Anase Libího.

Ten se měl podílet na atentátech na americká zastupitelství v Africe. Americké komando ho v roce 2013 dopadlo v Libyi. Muž letos v USA zemřel na rakovinu ještě před zahájením soudu.

ČTK, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme