Pobřeží slonoviny čeká generální stávka

Prezident Pobřeží Slonoviny Laurent Gbagbo v listopadu prohrál volby. A dodnes se nechce vzdát moci. Novým prezidentem má být Allassan Ouattara. Hlasování coby platné, uznali pozorovatelé OSN, Evropská komise i Africká Unie. Místo předání úřadu trvají ozbrojené střety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modré přilby na Pobřeží slonoviny

Modré přilby na Pobřeží slonoviny | Zdroj: ČTK

Krize v Pobřeží slonoviny trvá už od listopadových prezidentských voleb, ve kterých podle volební komise zvítězil Alassan Ouattara volbu uznala OSN i Evropská komise i Africká unie. Dosavadní prezident Laurent Gbagbo se však odmítl vzdát moci. V západoafrické zemi vypukl chaos a srážky stoupenců obou politiků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Kváča, afrikanista z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE ve Světě o deváté

Laurent Gbagbo si udržuje moc nad armádou a policií, Alassana Ouattaru zase podporují ozbrojenci z bývalých povstaleckých skupin. Podle údajů výboru OSN pro lidská práva bylo během střetů zabito už kolem 200 lidí, stovky lidí bylo zatčeno a objevily se i případy mučení. Více než 14 tisíc obyvatel Pobřeží slonoviny uprchlo do sousední Libérie.

V pátek členské země ekonomického společenství západní afriky na své schůzce pohrozily, že do Pobřeží slonoviny vyšlou vojenské síly, pokud Gbagbo dobrovolně neodstoupí.

Právě dnes by měla v celém Pobřeží Slonoviny začít generální stávka ke které vyzval Gbagbův oponent Alassan Ouattara. Zítra by potom měla do země dorazit tříčlenná delegace afrických prezidentů, která se má pokusit přesvědčit Gbagba, aby se prezidentského postu vzdal dobrovolně a nenutil sousední země použít sílu.

Vladimír Kváča, afrikanista z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE ve Světě o deváté za rozhodující označil, kdy Gbagbo pochopí, že jeho situace je bezvýchodná. „Má jedinou šanci, jak se udržet u moci. Musí konflikt dále eskalovat a případné příměří podmínit nějakým opakování voleb a ty vyhrát, třeba i zmanipulovaně. Dopuští se neústavního udržování se u moci a potřebuje jeho legalizaci ústavním způsobem.“

Za klíčovou Kváča považuje pozici Nigérie. „Ale dokud nedojde k nějakém u dalšímu rozvoji násilí, tak intervenci pravděpodobně nedojde.“

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme