Před rokem zemřel Nelson Mandela. Připomínají ho koncerty, mše i vuvuzely

V Jihoafrické republice vzpomínají na svého prvního černošského prezidenta. Nelson Mandela zemřel právě před rokem. Jihoafričané si ho připomínají koncerty, bohoslužbami nebo třeba vycházkou s výkladem po hlavním městě Pretorii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vdova po Nelsonu Mandelovi Graca Machel pokládá věnce k jeho soše v Pretorii

Vdova po Nelsonu Mandelovi Graca Machel pokládá věnce k jeho soše v Pretorii | Zdroj: Reuters

Koncerty, několikaminutovým zvonění nebo troubením na vuvuzely a různými shromážděními vzdávají Jihoafričané poctu bojovníkovi za lidská práva a svému prvnímu černošskému prezidentovi.

Na poslední roky života s Nelsonem Mandelou vzpomínala jeho manželka Graca Machel.

Největší socha Nelsona Mandely stojí v jihoafrické Pretorii | Foto: Reuters

„Madiba si v posledních letech života užíval normálního rodinného života. Jsem ráda, že to bylo právě se mnou, že si mohl užít běžné domácí prostředí,“ řekla.

Jihoafričané se chystají uctít památku Nelsona Mandely pětikilometrovým pochodem kolem hlavních budov v Pretorii. Mandelovi také věnují svou pravidelnou nedělní vyjížďku jihoafričtí motorkáři.

Nelson Mandela | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme