Při útoku na prezidentskou stráž v Tunisu zemřelo nejméně 12 gardistů

V centru tuniské metropole explodoval autobus, který převážel prezidentskou stráž. Při pumovém útoku zahynulo nejméně 12 příslušníků gardy a dalších 17 je zraněno. Tuniská vláda v oblasti metropole vyhlásila výjimečný stav. Díky tomu se posílily pravomoci bezpečnostních složek. Podle prezidenta as-Sabsího bude do středečních pěti hodin ráno platit zákaz vycházení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tuniští policisti hlídkují po útoku na autobus s prezidentskou stráží

Tuniští policisti hlídkují po útoku na autobus s prezidentskou stráží | Zdroj: Reuters

„Po konzultacích s premiérem a šéfem parlamentu jsem se rozhodl vyhlásit výjimečný stav v délce 30 dnů, jak umožňuje zákon. Na celém území Tuniska tuto noc také platí zákaz vycházení,“ oznámil.

Vyšetřování atentátu je teprve na začátku. Podle některých zdrojů odpálil bombu útočník, který pronikl dovnitř vozidla.

Výbuch nastal ve chvíli, kdy gardisté nastupovali do autobusu, který je měl odvézt k akci na předměstí. Na místo přijely sanitní vozy a bezpečnostní síly oblast uzavřely.

V centru metropole se právě koná tradiční mezinárodní filmový festival JCC. Pořadatelé doufají, že budou moci ve filmové přehlídce pokračovat.

Tunisko se již letos v březnu a červnu stalo terčem dvou velkých teroristických útoků, které postihly turistiku v zemi. O život dohromady přišlo 59 lidí.

K oběma atentátům, v muzeu Bárdá v hlavním městě Tunisu a v přímořském středisku Sús, se přihlásil Islámský stát. Po útoku na hotel vláda také vyhlásila stav ohrožení. Přestal platit minulý měsíc.

ČTK, Jan Prokeš, Reuters, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme