Radikálové z IS v Libyi ustupují k jejich baště v Syrtě

Takzvaný Islámský stát utrpěl v Libyi další porážku. Jednotky ochrany ropných zařízení zatlačily džihádisty z východu směrem k jejich baště v Syrtě. Islámský stát se tak stáhl z pobřežního města Bin Džavád i z nedaleké Naufalíje. Naopak od západu obkličují Syrtu takzvané Misurátské brigády. Obě ozbrojené síly vyhlásily svou loajalitu nové libyjské vládě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libyjské vládní jednotky

Libyjské vládní jednotky | Zdroj: Reuters

„Boj proti skupině Islámský stát musí být především bojem libyjským a bojem jednotným. Nikdo, kdo se o porážku džihádistů pokusí samostatně, nemůže uspět,“ prohlásil zvláštní vyslanec OSN pro Libyi Martin Kobler.

Právě pod tlakem Spojených národů vznikla vláda Národní dohody, která od března postupně přebírá moc v Tripolisu. Mnohé milice novou vládu podporují. Džihádisté jsou teď jejich společným nepřítelem. V posledních týdnech je Islámský stát v Libyi v defenzivě.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme