Sady písmen, slabikáře v jazyce sango. S výukou ve Středoafrické republice pomáhají i Češi

Slabikáře, kartičky s písmeny nebo také léky proti malárii si s sebou zabalilo deset dobrovolníků, kteří dnes večer odlétají z Česka do Středoafrické republiky. Ve městě Bozoum budou školit tamní pedagogy, jak vyučovat. Výjezd zajišťuje obecně prospěšná společnost SIRIRI.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škola hrou ve Středoafrické republice

Škola hrou ve Středoafrické republice | Foto: Obecně prospěšná společnost Siriri

„Tady máme čtyři hromádky pomůcek, které každá skupina – dvojice školitelů – poveze pro tu svoji skupinu pětadvaceti učitelů,“ popisuje přípravy na odlet Ludmila Böhmová, koordinátorka projektu Škola hrou ve Středoafrické republice.

Středoafričtí učitelé dostanou třeba pedagogický manuál připravený českými pedagogickými odborníky, sady písmenek, s nimiž budou moci učit děti tvořit první slova, nebo slabikáře.

Přehrát

00:00 / 00:00

O školení učitelů ve Středoafrické republice se zajímala redaktorka Pavla Lioliasová

Slabikář je zvláštní tím, že není ve francouzštině – tamním úředním jazyce – ale v běžně užívaném jazyce sango.

„Vznikl jako jakási kuriozita, protože nikdo z nás sango neovládá, ale spolupracujeme se středoafrickými učiteli, kteří ho dobře znají. Oni nám připravili texty v sango, vlastně textový podklad pro ten slabikář,“ líčí Ludmila Böhmová.

Slabikář vypadá podobně, jak ho znají i české děti. Věnuje se nějakému písmenu v abecedě a k němu pak uvádí patřičná slova.

Skupinu deseti Čechů tvoří osm frankofonních školitelů a dva výtvarníci – umělecká dvojice David Böhm a Jiří Franta. Ti vyzdobí třídy didaktickými kresbami na zeď na základě diskuze s místními učiteli. Didaktické kresby na zeď jsou jednou z pedagogických pomůcek, které program Škola hrou ve Středoafrické republice obsahuje.
Základní ideou vzdělávacího programu Škola hrou v SAR je zkvalitnění výuky ve středoafrických školách na prvním stupni základní školy, protože to je pro mnoho žáků jediný, ale i nejvyšší stupeň dosaženého vzdělání.
Zdroj: SIRIRI

„Na těch dalších stránkách jsme trošičku přešli do toho, co u nás děti v první třídě mají, což je první čtení. Tam jsou trošku delší texty, tam ti učitelé už připravili básničky,“ doplňuje Böhmová.

Jednou z těch, kdo se do Afriky chystají je i Jana Závodníková, i když – jak říká – učitelka vlastně není. „Jsem projektový manažer a kouč,“ vysvětluje.

„Tím, že ten program je zacílený na učitele – tak člověk vlastně podvědomě ví, že ta jeho činnost bude mít dopad na desítky a desítky dětí,“ říká ke svým motivacím.

Na kurz organizovaný českými dobrovolníky se má sjet kolem 170 učitelů z okolí středoafrického města Bozoum. Výuka pro ně potrvá týden.

Celá cesta vyjde zhruba na tři čtvrtě milionu. Organizaci SIRIRI na něj přispívá třeba francouzská ambasáda ve Středoafrické republice, tamní misionáři nebo soukromí sponzoři.

Ukázka ze slabikáře pro Středoafrickou republiku | Foto: Obecně prospěšná společnost Siriri

ČRo, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme