Soud poslal Pistoriuse za neúmyslné zabití přítelkyně na 5 let do vězení

Jihoafrický atlet Oscar Pistorius dostal za zabití z nedbalosti 5 let za mřížemi. Podle soudu 27letý hendikepovaný běžec zastřelil vloni v únoru svou přítelkyni Reevu Steenkampovou neúmyslně. Pistorius byl také uznán vinným ze střelby na veřejnosti, za což dostal podmínku. Žalobce i obhajoba se proti rozsudku mohou odvolat, žaloba práva nevyužije.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oscar Pistorius se drží za ruce se členy své rodiny poté, co vyslechl rozsudek pěti let vězení za neúmyslné zabití přítelkyně

Oscar Pistorius se drží za ruce se členy své rodiny poté, co vyslechl rozsudek pěti let vězení za neúmyslné zabití přítelkyně | Zdroj: Reuters

„Za zabití Reevy Steenkampové odsuzuji Oscara Pistoriuse k pěti letům odnětí svobody, za střelbu na veřejnosti pak k tříletému podmíněnému trestu,“ prohlásila soudkyně Thokozila Masipaová.

Podle ní bylo třeba vybalancovat zájem společnosti a obviněného, ale také bylo nutné vzít v potaz závažnost spáchaného činu. Doslova řekla, že nemůže jeden zákon platit pro chudé a jiný pro bohaté a slavné. Srovnávala také Pistoriusův případ s dvěma jinými, podobnými.

Rozsudek pak Masipaová sama označila za spravedlivý a vyvážený. Nevyslyšela tak námitky obhajoby, podle které bude pro hendikepovaného běžce obtížné najít vhodnou věznici.

Po více než sedmi měsících tedy zazněl verdikt, na který čekal nejen celý sportovní svět. Díky přímému přenosu také proces plný emocí mohly sledovat miliony lidí.

Soudkyně Thokozila Masipaová | Foto: ČTK/AP

Atlet bude ve vězení s Krejčířem

Oscar Pistorius přijal trest mlčky a s kamennou tváří, krátce poté ale svěsil hlavu. Přímo ze soudní síně ho pak policie odvedla do cely a následně eskortovala do ústředního vězení v Pretorii, kde je ve vazbě také uprchlý Čech Radovan Krejčíř.

Českému rozhlasu to potvrdil soukromý vyšetřovatel Paul O´Sullivan, který se už několik let snaží dostat Krejčíře za mříže.

„V této věznici je speciální křídlo, které je přísně střežené a hlídají ho příslušníci speciální jednotky. Je v něm celkem šest cel, nyní se ale na oddělení nachází pouze jediný vězeň, a tím je Radovan Krejčíř,“ popsal detektiv.

Podle jihoafrických právních expertů si bude muset Pistorius ve vězení odpykat minimálně jednu šestinu trestu, tedy zhruba deset měsíců, než bude moci požádat o podmíněné propuštění.

Rodina zastřelené Reevy Steenkampové trest přivítala, označila ho stejně jako soudkyně za spravedlivý a je ráda, že proces skončil. I žalobce je s dnešním verdiktem spokojený a nebude se proti němu odvolávat.

Oscar Pistorius | Foto: Reuters

Pistorius mohl dostat podmínku i 15 let

Obhájce Barry Roux pro handicapovaného atleta navrhoval tříleté domácí vězení a veřejně prospěšné práce.

Žalobce Gerrie Nel ale oponoval tím, že by byl takový trest nepřiměřený. Pro šestinásobného paralympijského vítěze požadoval alespoň desetileté vězení.

Pistorius loni na Svatého Valentýna zastřelil přes dveře koupelny ve svém domě modelku Reevu Steenkampovou, kterou si podle svého tvrzení spletl s vetřelcem.

Soudkyně Masipaová postiženého běžce, jenž se stal díky startům v závodech zdravých sportovců mezinárodní celebritou, zprostila v září obvinění z vraždy. To se podle ní vyšetřovatelům nepodařilo prokázat.

Robert Mikoláš, Simona Bartošová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme