Soud v JAR uznal Krejčíře vinným. Lež a nenávist zvítězila, reagoval

Soud v Johannesburgu dnes uznal vinu Čecha Radovana Krejčíře v případu pokusu o vraždu, únosu a pokusu o držení drog. Pro Krejčíře je to vůbec první odsouzení v Jihoafrické republice. Výši trestu soud určí nejdříve 11. září. Krejčíř může být odsouzen až k 15 letům vězením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř u soudu (foto z prosince 2013)

Radovan Krejčíř u soudu (foto z prosince 2013) | Zdroj: ČTK

„Lež a nenávist zvítězila nad pravdou a láskou,“ reagoval Krejčíř po vynesení rozsudku.

Jeho obhájce Piet du Plessis doplnil, že se určitě odvolají. Přímo od soudu o tom informoval zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš.

Případ se týká únosu a mučení bratra drogového dealera, jenž zmizel i s 25 kilogramy pervitinu, který podle obžaloby pro českého podnikatele převážel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud v JAR uznal Krejčíře vinným. V soudní síni byl zpravodaj Robert Mikoláš. Případ na dálku sledoval investigativní novinář Jaroslav Kmenta

Krejčíř v minulosti vinu opakovaně odmítl. Jeho blízký spolupracovník Desai Luphondo byl dnes uznán vinným z držení drog.

Podle obžaloby Krejčíř spolu s několika dalšími lidmi unesl, mučil a pokusil se zabít Bhekiho Lukheleho. Ten Krejčíře u soudu označil za muže, který ho kopal a poléval vroucí vodou.

Krejčíř tak chtěl podle prokuratury zjistit, kde se nachází Lukheleho bratr, jenž zmizel i s 25 kilogramy pervitinu, které údajně pro českého podnikatele převážel.

Soudce Colin Lamont prohlásil, že přijal výpověď Lukheleho a věří tomu, že byl unesen, čtyři dny zadržován a mučen. Dodal také, že Lukheleho identifikaci Krejčíře potvrdili další svědci.

Státní zástupce považuje verdikt za velké vítězství, stejně tak i vyšetřovatelé, kteří před soudem současně řeší další tři související kauzy.

Radovan Krejčíř poslouchá rozsudek jihoafrického soudu (24.8.2015) | Foto: Youtube , eNCA

Dohromady také šetří více než 100 trestných činů, do kterých měl být Radovan Krejčíř zapleten. Českému rozhlasu to řekl Solomon Makgale z jihoafrické policie.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku.

V Jihoafrické republice, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Soudní budova v Johannesburgu, kde se rozhodovalo o osudu Radovana Krejčíře | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš, ČTK, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme