Súdánská opozice bojkotuje prezidentské a parlamentní volby, Bašír nemá soupeře

V Súdánu dnes začínají prezidentské i parlamentní volby, trvat budou tři dny. Hlavní opoziční strany hlasování je však bojkotují, a současný prezident Umar Bašír a jeho Strana národního kongresu proto nemají vážného soupeře. Po více než čtvrt století u moci se prezident Bašír prezentuje jako pilíř stability v jinak rozvrácené severní Africe.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současný prezident Súdánu Umar Bašír, předseda Strany národního kongresu

Současný prezident Súdánu Umar Bašír, předseda Strany národního kongresu | Zdroj: Reuters

„Těm, kdo tvrdí, že se volby měly odložit, říkáme, že volby jsou právem všech občanů. Ve volbách si určí, kdo je bude zastupovat v zákonodárných radách a kdo bude jejich prezidentem,“ prohlásila stávající hlava státu Umar Bašír.

Ve své předvolební kampani Bašír varoval před změnou vlády a režimu ve chvíli, kdy se Libye a Jemen zmítají v násilí. V západních provinciích Dárfúr a Jižní Kordofán přitom pokračují voje mezi provládními a povstaleckými skupinami.

Prezident Bašír je za toto násilí stíhán Mezinárodním trestním tribunálem.

Štěpán Macháček, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme