Téměř 500 horníků, kteří po požáru uvízli ve zlatém dole v JAR, se podařilo zachránit

Bezmála 500 horníků uvěznil požár dva kilometry pod zemí u města Carletonville, které je vzdáleno zhruba hodinu cesty od Johannesburgu. Jejich příběh ale přesto skončil dobře, všem se podařilo dostat zpátky na povrch. Neštěstí v jihoafrických dolech nejsou nijak výjimečná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatý důl v Passagemu, Brazílie

Zlatý důl v Passagemu, Brazílie | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.5, Leandro Neumann Ciuffo

Brzy ráno se obsluha chystala na rutinní opravu zařízení dolu Harmony, které vhání do šachet čerstvý vzduch. Zatím z neznámých příčin ale stroj začal hořet. V té době bylo uvnitř přesně 486 horníků.

O osudu asi dvou stovek z nich se několik hodin nic konkrétního nevědělo. Nakonec se ale podařilo dostat plameny pod kontrolu a na povrch se v pořádku vrátili všichni zaměstnanci dolu.

Neštěstí v jihoafrických dolech, v nichž často způsobují problémy ilegální těžba a nedostatečná bezpečnost provozu, nejsou nijak výjimečná.

Ve zlatém dole Harmony přišlo například v roce 2009 při požáru o život 82 lidí. Loni záchranáři vyprošťovali více než 200 ilegálních horníků z oficiálně opuštěného zlatého dolu u Johannesburgu.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme