Tunisané volí po čtyřech revolučních letech prvního řádného prezidenta

Tunisané si poprvé přímo volí nového prezidenta. První řádnou hlavu státu vybírají z 22 kandidátů. Zemi od revoluce vede prozatímního prezident Munsif Marzúkí, kterého dočasně zvolila ústavodárná rada.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé čekající před volební místností v Tunisu, kde se volí nová hlava státu

Lidé čekající před volební místností v Tunisu, kde se volí nová hlava státu | Zdroj: Reuters

„Revoluce v Tunisku nám přinesla mimo jiné to, že náš hlas konečně něco znamená, že lístek ve volební urně má svou cenu. Z toho mám velkou radost," těšila se na jednom z předvolebních mítinků tuniská studentka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezidentské volby v Tunisku sleduje přímo na místě Štěpán Macháček

Favoritem voleb je 87letý Káid Sibsí, jehož strana Tuniská výzva porazila v nedávných parlamentních volbách islamistickou Nahdu.

Post hodlá obhajovat také přechodný prezident Munsif Marzúkí. Média předpokládají, že právě Sibsí a Marzúkí se sejdou v případném druhém kole, které by se uskutečnilo koncem prosince.

Volby zatím plynou bez problémů, přestože některé džihádistické skupiny hrozily v Tunisku útoky. Proto také armáda zesílila vojenské hlídky před volebními místnostmi, především na jihu a jihozápadě země.

Zajímavá bude volební účast. Při nedávných parlamentních volbách dosáhla 70 procent. Zájem o prezidentské klání se očekává ještě větší.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme