Tunisané volí první řádný parlament, islamistická strana Nahda ztrácí

Vůbec poprvé v historii si Tunisané demokraticky volí svůj parlament. Bezmála čtyři roky od svržení prezidenta Ben Alího tak země získá parlament zvolený podle nové demokratické ústavy. Tunisko je označované za vzor a jedinou zemi, kde bylo 'arabské jaro' úspěšné. Mnozí Tunisané přesto ztratili v politiky důvěru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První demokratické parlamentní volby v Tunisku

První demokratické parlamentní volby v Tunisku | Zdroj: Reuters

Hlasování zatím provází klid, nedošlo k žádným incidentům. Nejvyšší volební komise dokonce naznačila, že i volební účast je povzbudivá.

Po čtyřech letech od tuniské revoluce ale mnozí lidé nepociťují žádné větší ekonomické zlepšení, a tak postupně ztrácí v politiky důvěru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tuniské parlamentní volby se zatím obešly bez incidentů, překvapivá je i poměrně vysoká volební účast

„Já volit budu. Když se ale zeptáte kohokoliv z mé rodiny, řeknou vám, že k volbám nejdou. Musíme ale přeci myslet na budoucnost svých dětí. Když nikdo nebude hlasovat, to můžeme volby rovnou zrušit,“ říká obyvatelka Tunisu.

Podle předvolebních průzkumů ztratila část popularity islamistická strana Nahda. Ta získala při minulých volbách v roce 2011 celých 37 procent, poslední průzkumy jí ale dávají asi jen 20 procent hlasů.

Favoritem voleb je proto uskupení Tuniská výzva, za které kandidují mnozí představitelé starého režimu prezidenta Ben Alího. Podle průzkumů má oproti straně Nahda dvojnásobné preference.

Štěpán Macháček, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme