Tuniský prezident vyzval k usmíření sekularistů s umírněnými islamisty

Útok v tuniském muzeu Bardo má možná souvislost s lednovými vraždami novinářů Charlie Hebdo v Paříži. Uvádějí to francouzská média. Tuniský prezident Káid Sibsí mezitím vyzval k usmíření sekularistů s umírněnými islamisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tuniští policisté u vchodu do muzea Bardo, kde islamisti ve středu zabili 25 lidí

Tuniští policisté u vchodu do muzea Bardo, kde islamisti ve středu zabili 25 lidí | Zdroj: Reuters

„Tunisko je dnes ve válce s terorismem. Pokud nebudeme táhnout za jeden provaz, nevyhrajeme,“ prohlásil tuniský prezident v projevu k výročí nezávislosti země.

„K tomu musíme udělat jeden důležitý krok. Neříká se mi to lehce, protože vím, že mnoho lidí se mnou nebude souhlasit, ale musíme to udělat. Musíme dospět k národnímu usmíření,“ řekl Sibsí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tuniský prezident vyzval po útocích k usmíření sekularistů s umírněnými islamisty. Podrobnosti o vyšetřování přinesl blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

V Tunisku teď média a politici řeší hlavně celkové selhání bezpečnosti. Vyšlo totiž najevo, že policie jednoho z útočníků znala a že ho dokonce nějakou dobu sledovala. Ministr vnitra už odvolal policejního ředitele v hlavním městě Tunisu, a také několik dalších policejních důstojníků.

Jeden z vrcholných tuniských politiků řekl, že má informace o tom, že policejní ostraha muzea ve chvíli útoku nebyla na místě, ale v nedaleké kavárně. Nedbalost policie podle něj velkou měrou přispěla k provedení teroristického útoku.

Města a letoviska hlídá armáda

Dříve bylo možné armádu vidět na některých kontrolních stanovištích na silnicích, ale spíše v problematické části Tuniska poblíž alžírských hranic. Po útoku v Tunisu hlídá armáda všechna větší města.

Útok v muzeu Bardo v Tunisu provedli dva mladí ozbrojenci ve středu 18. března. Zabili 23 lidí, většinou zahraničních turistů. K útoku se přihlásilo mezinárodní extremistické hnutí Islámský stát. Vyšetřovatelé v souvislosti s atentátem zadrželi podle posledních informací přes 20 lidí.

Více policistů je vidět také v přímořských turistických letoviscích. Tunisko se obává, že se turisté zaleknou útoku a opadne zájem o zemi jako turistickou destinaci.

Pokračuje také zjišťování škod v muzeu, materiální škody na exponátech však zřejmě nejsou velké. Muzeum plánuje, že se návštěvníkům znovu otevře už příští týden.

Většina turistů z postižených skupin se už vrátila do svých zemí a byla repatriována těla obětí útoku. V tuniských nemocnicích ale stále zůstávají desítky zraněných.

Štěpán Macháček, mka, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme