U nás dopadla revoluce nejlépe, pochvalují si Tunisané svobodné volby

Tuniské prezidentské volby budou mít zřejmě druhé kolo. Podle neoficiálních výsledků nedělního hlasování nezískal žádný z 22 kandidátů nadpoloviční počet hlasů. Podle očekávání vede 87letý politický veterán Káid Sibsí nad dosavadním prezidentem Munsifem Marzúkím. Tunisané volili demokratickou hlavu státu poprvé přímo. Volby završují čtyřleté přechodné období po svržení vůdce Ben Alího.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby byly bezchybně zorganizované

Volby byly bezchybně zorganizované | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„U nás v komisi jsou na seznamu voličů hlavně mladí. Zatím je účast poměrně slabá, ale den je ještě dlouhý. A naše mládež si v neděli ráda přispí, takže odpoledne určitě přijdou,“ směje se šéf jedné z volebních komisí ve čtvrti Báb Suvejka v Tunisu.

Do školy, kde se volby konají, hlídači nekompromisně odmítají vpustit lidi s modrým prstem od inkoustu, kteří ale většinou jen chtějí doprovodit své známé a sami už odvolili jinde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak to vypadalo u volebních místností v Tunisu při prvních přímých demokratických prezidentských volbách, zjišťoval zpravodaj Štěpán Macháček

„Tohle je speciální volební inkoust. Je to prevence proti pokusům jít k volbám dvakrát na dvou různých místech. Čtrnáct dní ho nesmyjete,“ popisuje šéf volební komise proceduru rozšířenou v arabských zemích.

Jeho kolega právě napomíná jednoho voliče, aby prst do lahvičky s inkoustem ponořil pořádně.

Speciální inkoust se nesmyje po dobu 14 dní | Foto: Štěpán Macháček

Zvykáme si na demokracii

Pro mnohé, především starší Tunisany jsou první přímé demokratické volby životním okamžikem.

„Jsem strašně rád, že můžeme takto volit vedení státu. Na to jsme dřív nebyli zvyklí. Už v roce 2011 jsme měli možnost, ale to bylo krátce po revoluci a situace byla jiná. Tyto volby snad Tunisko přivedou do nové epochy,“ říká pan Muhammad, 55letý pracovník soukromé televizní stanice, který právě odvolil.

O novém tuniském prezidentovi se rozhodne ve druhém kole voleb na konci roku

Číst článek

Islamistickou myšlenku, že demokracie nemá v muslimských zemích místo a že je to import ze západu, rozhodně odmítá.

Favorizovaný 87letý politický veterán Káid Sibsí získal přes 40 procent, dosavadní prezident Munsif Marzúkí o 10 méně. Volební účast byla 65 procent.

„Ne, to není pravda, prostě jsme jen nebyli na demokracii zvyklí - 55 let jsme tu měli diktátorský režim. Někteří islamističtí radikálové toho po revoluci zneužívali a šířili své bludy, ale tuhle dobu už snad máme za sebou a lidé si na demokratické procesy postupně zvykají,“ dodává pan Muhammad.

Prakticky na všech voličích je vidět dobrá nálada. Spokojená je s volbami i paní Sonja, která pracuje pro mezinárodní společnost.

„Je to bezvadné. Každý si prostě volí, koho chce. To je demokracie. Snad si zvolíme někoho umírněného. Radikalismus žádného druhu není dobrý. Můžeme se jedině poučit z toho, co se děje v Egyptě, v Libyi a dalších zemích, kde byly revoluce. U nás to všechno dopadlo nejlépe,“ pochvaluje si paní Sonja.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme