Unesené Francouze budou v Nigeru hledat vojáci

Francie vyslala do afrického Nigeru desítky vojáků. Mají tam hledat sedm rukojmích, které údajně minulý týden unesli islámští radikálové. Jde o pět Francouzů a dva Afričany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sahara

Sahara | Foto: Petr Jansa

Všichni unesení pracovali pro francouzskou státní firmu Areva, která se zabývá stavbou jaderných elektráren. Francie mezitím zvýšila bezpečnostní pohotovost kvůli hrozbě teroristických útoků - a podle dnešního vydání listu Le Parisien vede stopa do Afriky.

K únosu Francouzů, k němuž mělo dojít v severním Nigeru v noci na 16. září, se zatím nikdo nepřihlásil. Francouzské úřady ale se domnívají, že je dílem severoafrické odnože Al-Káidy, skupiny, která si říká Al-Káida v islámském Maghribu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Nigeru rozebral na Rádiu Česko zahraničně politický analytik Radiožurnálu Milan Slezák

„Zdá se, že ta skupinka, únosci plus těch 7 unesených, směřovala tím směrem, kde se stýkají hranice tří zemí: Nigeru, Mali a Alžírska. A to je pro takové únosce velice příhodný terén, protože tam je rozsáhlá Sahara, kde se velice dobře na té velké ploše mohou únosci schovávat,“ uvedl na Rádiu Česko zahraničně politický analytik Radiožurnálu Milan Slezák.

„Možná teď trochu pomůže nejmodernější technika, kterou tam Paříž posílá. Jsou to dvě letadla – trysková stíhačka Mirage a letadlo dlouhého doletu. Tato technika by mohla pomoci vystopovat tu skupinku, ale že je velice obtížné rukojmí zachránit, to dokazuje poměrně čerstvá zkušenost z letošního léta, kdy se Francouzi ve spolupráci s malajskými vojáky pokusili osvobodit uneseného Francouze – ta operace nedopadla dobře a únosci rukojmí po několika dnech zabili,“ připomněl Milan Slezák.

Jak také řekl, nepochybuje o souvislosti mezi tímto únosem francouzských občanů v Nigeru a údajným nebezpečím teroristických útoků ve Francii.

„Já jsem o tom přesvědčen, protože zejména pro jih Evropy a také pro Francii je velkým nebezpečím právě islámský extremismus ze severu Afriky. Ti lidé se tam snadněji dostanou - do Francie i do Španělska. Ve Francii žije velká muslimská menšina jednak pocházející z Alžíru a také z Maroka, a to jsou právě země, ve kterých dnes zapustili tuhé kořínky islámští radikálové.“

„A když takový člověk přijede do Francie, nebo tam třeba někoho zverbuje, tak není tolik nápadný, protože se opravdu neliší od velkého počtu Francouzů právě toho arabského původu,“ podotkl Milan Slezák.

Milan Slezák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme