Útok islamistů na restauraci v somálském Mogadišu nepřežilo 20 lidí

Skupina islámských radikálů zaútočila v somálském Mogadišu. Terčem ozbrojenců a sebevražedných atentátníků se stala oblíbená restaurace u pláže Lido na pobřeží. K akci, při které přišlo o život 20 lidí, se přihlásilo hnutí Šabáb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auta zničená výbuchem bomby v somálském Mogadišu

Auta zničená výbuchem bomby v somálském Mogadišu | Zdroj: Reuters

„Útočníci nejdřív začali střílet po lidech, kteří seděli na pláži před restaurací. Utíkal jsem rychle k východu, zvenčí se vzápětí ozval ohlušující výbuch,“ popsal útok ozbrojenců agentuře Reuters muž, kterému se z restaurace podařilo včas uprchnout.

Útočníci pak ještě osm hodin zadržovali hosty restaurace jako rukojmí. Podle somálských úřadů se bezpečnostním složkám podařilo zadržet muže, který celou akci řídil.

Hnutí Šabáb, které se k útoku přihlásilo, je napojené na teroristickou organizaci Al-Káida. Má na svědomí nejen řadu útoků v Somálsku, ale také na dalších místech ve východní Africe, kde se snaží vytvořit islámský stát a zavést v něm právo šaría.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme