V Jižním Súdánu znovu zuří boje. Vůdci své jednotky nekontrolují, obává se OSN

V jihosúdánské metropoli Juba se znovu obnovily střety mezi jednotkami prezidenta a jeho zástupce. Rada bezpečnosti OSN už oba rivaly vyzvala, aby ukončili násilnosti a odvolali svoje muže. Viceprezident oponenta obvinil, že nemá zájem na míru, když nechal bombardovat jeho síly. Své jednotky vyzval ke zdrženlivosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitelé Jižního Súdánu: zleva Riek Machar, James Wani Igga a Salva Kiir

Představitelé Jižního Súdánu: zleva Riek Machar, James Wani Igga a Salva Kiir | Zdroj: Reuters

V bojích proti sobě stojí jednotky věrné prezidentu Salvovi Kiirovi z kmene Dinků a jeho viceprezidentu Rieku Macharovi z kmene Nuerů.

Oba muži v neděli na společné tiskové konferenci uvedli, že chtějí pokračovat v rozhovorech o sporných otázkách, a volali po klidu zbraní. O den později se ale v ulicích Juby ozývá střelba i výbuchy. Městem také projíždí tanky a nad budovami létají helikoptéry.

Diplomaté v OSN se obávají, že jihosúdánští vůdci nemají jednotky pod kontrolou. Napovídá tomu i páteční přestřelka mezi členy ochranky obou politiků, kteří spolu v prezidentském paláci jednali o zmírnění napětí.

Jižnímu Sudánu hrozí další občanská válka. Příměří přitom v zemi trvá teprve od loňského srpna. Od čtvrtka podle tamních úřadů při střetech zemřelo přes 270 lidí.

Rada bezpečnosti OSN žádá ukončení bojů v Jižním Súdánu. Misi možná posílí vojáci

Číst článek

Jižní Súdán | Foto: Michal Jindra

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme