V Libyi byli uneseni dva Italové a Kanaďan. Podle médií pracovali pro letiště v Ghátu

Na jihozápadě Libye byli v pondělí ráno uneseni dva Italové a Kanaďan. Zatím není jasné, jestli jsou stále naživu a kdo je unesl. Situace v zemi se podle francouzského ministra zahraničí neusátle zhoršuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysloužilý libyjský generál Chalífa Haftar

Vysloužilý libyjský generál Chalífa Haftar | Zdroj: Reuters

Oba Italové i Kanaďan pracovali podle libyjských médií pro společnost, která udržuje letiště v městě Ghát na jihozápadě Libye. To kontroluje mezinárodně uznávaná vláda národní jednoty se sídlem v Tripolisu.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault považuje situaci v zemi za velmi špatnou. Kritizoval ofenzivu generála Chalify Haftara, který neuznává tripoliskou vládu a odmítá připojit své jednotky k její armádě.

Haftarovy síly bojují také o ropné terminály. Z těch chce Libye začít vyvážet ropu. Země je na vývozu ropy velmi závislá, a potřebuje proto těžbu obnovit, aby odvrátila ekonomický kolaps.

Podle francouzského ministra přísluší kontrola ropných zařízení výhradně vládě národní jednoty. S tím však Haftar nesouhlasí a chce terminály ovládnout. Kvůli jeho ofenzivě přišla Libye podle agentury Reuters na příjmech z ropy o více než 650 miliard korun.

ČRo, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme