V Libyi vznikne vláda národní jednoty. Má sjednotit soupeřící frakce v zemi

Libye by po roce a půl měla mít novou vládu o 32 členech, dohodla se na ní prezidentská rada. Má nahradit stávající dva kabinety, které sídlí odděleně v Tripolisu a Tobruku. Vznik nové vlády zprostředkoval zmocněnec OSN pro Libyi Martin Kobler. Jejím hlavním úkolem je sjednotit soupeřící frakce v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doma sešitá libyjská vlajka

Doma sešitá libyjská vlajka | Foto: CC BY-NC-SA 2.0, Collin Anderson

Zmocněnec OSN pro Libyi, německý diplomat Martin Kobler vyzval mezinárodně uznávaný libyjský parlament, který sídlí na východě Libye v Tobruku, aby se co nejdříve sešel a novou vládu schválil. Má na to deset dní.

Kabinet má vést tripolský obchodník Fáiz Sarrádž, který se na jejím vzniku podílel a který stojí v čele prezidentské rady.

Vznik nové vlády ovšem mohou provázet problémy. Prezidentská rada se na ní totiž neshodla jednomyslně. Dva její členové se pod seznam nových ministrů nepodepsali.

Dohodu o ustavení vlády národní jednoty podepsali už v prosinci v Maroku někteří libyjští poslanci. Ani jeden ze dvou parlamentů, které dnes v zemi fungují, ale dokument neratifikoval. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová nicméně označila rozhodnutí ustavit vládu národní jednoty za klíčové pro stabilizaci politické, ekonomické i humanitární situace v Libyi.

Jeden z nich podle agentury Reuters prohlásil, že východní Libye je v novém kabinetu slabě zastoupená a že ozbrojené síly spojené s východolibyjskou vládou nemají dostatečnou podporu.

Podle Reuters s podobou nového kabinetu nesouhlasí také někteří z poslanců obou libyjských parlamentů. Někteří považují kabinet o 32 členech za příliš velký.

Zatím taky není jasné, kdy a kde by měl nový kabinet začít pracovat. Mezinárodní agentury odhadují, že v Tripolisu.

Libye je rozvrácená od arabského jara v roce 2011, kdy padl režim Muammara Kaddáfího. Milice, které proti němu bojovaly, následně odmítly složit zbraně a Libye se fakticky rozpadla na několik částí. Od léta 2014 měla země dva paralelní parlamenty i vládní kabinety. Každá z těchto stran se těší podpoře různých ozbrojených skupin.

Tea Veseláková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme