V senegalské hudební škole hrají žáci na klavíry české firmy Petrof

Klavíry Petrof si začínají razit cestu Afrikou. V senegalské metropoli Dakaru začala působit první klavírní škola, ve které se budou žáci učit hrát právě na nástrojích královéhradecké firmy. Vyučovat bude klavíristka z bývalého Československa, která svůj život spojila se Senegalem.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Majitelka klavírní školy Lívia Laifrová Gaye

Majitelka klavírní školy Lívia Laifrová Gaye | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Paní Lívia Laifrová Gaye pochází z Bratislavy, její tatínek byl z Karlových Varů. Hudební vědu studovala na pařížské Sorboně. Vdala se za Senegalce a svůj život spojila s klavírní hrou a západní Afrikou.

Teď si v rezidenční čtvrti Dakaru otevřela hudební školu, kde bude učit studenty hrát na klavírech značky Petrof. Školu jí pomohla otevřít i přímo jednatelka společnosti Zuzana Ceralová Petrofová.

„Mými žáky bude – nebo alespoň bych chtěla, aby byla – především senegalská mládež, která má velký talent na to, abych z nich mohla vytvořit novou generaci klavíristů,“ říká paní Laifrová Gaye.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na klavírech české firmy Petrof se začínají učit žáci nové hudební školy v senegalském Dakaru. Klavírní hře je bude učit hudebnice s kořeny v bývalém Československu. Téma Pavla Nováka

Klavír, na který bude učit hrát své žáky, není ale jediným značky Petrof v Dakaru. Potvrzuje to jednatelka společnosti Zuzana Ceralová Petrofová.

„Dnes jsem mohla navštívit základní školu tady v Dakaru, která je skvěle vedená a ve které jsme objevili naše piano Petrof. Bylo trošku obouchané, asi už něco pamatuje, ale stále mělo hezký zvuk. Také máme informaci, že je náš nástroj na turecké ambasádě,“ popisuje.

Ředitel dakarského centra pro vzdělávání mládeže pan Ahmadou by se sám rád učil hrát na klavír a doufá, že pro něj ještě není pozdě. V jím vedeném centru je sice hudební sekce, ale učí se tam hrát hlavně na místní africké nástroje. Jednoznačně však vítá, že bude v Dakaru někdo učit hru na klavír.

Klavíry a pianina musejí být pro africké podnebí speciálně upravené. Vlhkost v období dešťů jim totiž nesvědčí, dřevěné části nabobtnávají a klavír pak zkrátka nehraje.

Čeští výrobci s tím ale počítají a pokusí se prostřednictví školy paní Livie Laifrové Gaye prorazit ze Senegalu i do dalších zemí západní Afriky.

Jednatelka firmy Petrof Zuzana Ceralová Petrofová, majitelka školy paní Lívie Laifrová Gaye a ministr zemědělství Marian Jurečka | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme