V Tunisku probíhá druhé kolo prezidentských voleb. Lidé volí mezi Síbsím a Marzukím

Tunisané mají před sebou druhé kolo prezidentských voleb. Poprvé z nich vzejde přímo a demokraticky volená hlava státu. Z původních více než dvaceti kandidátů postoupil do druhého kola přechodný prezident Munsif Marzúkí a vůdce nacionalistické Tuniské výzvy Ká´id Sibsí. Tunisko zvládlo demokratizační proces ze všech arabských zemí nejúspěšněji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunisko čeká koncem měsíce druhé kolo svobodných prezidentských voleb.

Tunisko čeká koncem měsíce druhé kolo svobodných prezidentských voleb. | Foto: Aimen Zine | Zdroj: ČTK

„Přátelé, bojovali jsme proti režimu, který stál na jediné vládnoucí straně, který nerespektoval lidská práva, neuznával demokracii. A co teď vidíte: tito lidé, tento starý režim se vrací," varoval dočasný prezident a zároveň kandidát Munsif Marzúkí na jednom z předvolebních shromáždění.

Na mysli měl svého soka Ká´ida Sibsího, ten zase stávajícího prezidenta obviňuje z podpory islamistů.

Druhé kolo vnímají mnozí Tunisané jako souboj Sibsího ostrého antiislamismu a Marzúkího náklonnosti islamistickým hnutím. Většina z nich je ale ráda, že má konečně možnost svobodné volby.

„Je to bezvadné, každý si volí, koho chce. To je demokracie. Snad si zvolíme někoho umírněného, radikalismus žádného druhu není dobrý. My se můžeme jedině poučit z toho, co se děje v Egyptě, v Libyi a dalších zemích, kde byly revoluce. U nás to všechno dopadlo nejlépe," myslí si volička v hlavním městě Tunisu.

Munsif Marzúkí byl za bývalého režimu jakožto lidskoprávní aktivista disidentem, zatímco Ká´id Sibsí zastával vládní funkce.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme