Vůdce libyjských islamistů Zaháví údajně zemřel. Podlehl prý zraněním z bojů

V Libyi údajně zemřel vůdce nejmocnější islamistické milice Ansar aš-Šaría. Muhammad Zaháví podlehl zraněním, která utrpěl v bojích, informovala agentura Reuters s odvoláním na zdroje z okolí Zahávího rodiny a místní představitele. V Libyi vládne chaos rozpoutaný skupinami, které se v roce 2011 podílely na svržení diktátora Muammara Kaddáfího. Ty odmítají složit zbraně a bojují mezi sebou i proti armádě o území, která po revoluci ovládly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libye, Benghází. Ulice, kde se střetly provládní síly a jejich odpůrci, kteří se připojili k islamistické skupině Ansar aš-Šaría

Libye, Benghází. Ulice, kde se střetly provládní síly a jejich odpůrci, kteří se připojili k islamistické skupině Ansar aš-Šaría | Zdroj: Reuters

Zaháví byl údajně vážně zraněn v jedné z bitev už před několika měsíci, od té doby byl hospitalizován a nyní v nemocnici zemřel. Jeho smrt potvrdil i jeden z velitelů islamistů v Benghází, podle kterého byl Zaháví zraněn již loni v září. Skupina Ansar aš-Šaría zatím úmrtí nepotvrdila.

Na skupinu Ansar aš-Šaría, která má blízko k Al-Káidě, uvalila Rada bezpečnosti OSN loni v listopadu sankce. Členské státy OSN by proti ní měly uplatňovat zbrojní embargo a zákaz cestování a zablokovat její majetek.

Proti Ansar aš-Šaría už dříve přijaly sankce i Spojené státy, podle kterých stála tato organizace za útokem na americkou diplomatickou misi v Benghází v září 2012. Tehdy zahynul americký velvyslanec a tři další členové mise.

V zemi panuje chaos již od svržení Kaddáfího, situace se ale ještě více zdramatizovala po loňských červnových volbách.

V Libyi nyní působí dva zákonodárné sbory a dvě vlády. Islamisté z různých skupin ovládají parlament v metropoli Tripolisu, zatímco v Tobrúku pracuje parlament se silným zastoupením liberálů a federalistů vzešlý z červnových voleb, který má i uznání mezinárodního společenství.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme