Obama dál odmítá zákaz letů z Afriky kvůli ebole

Šéf Bílého domu Barack Obama vyzval Američany, aby kvůli ebole nepodléhali hysterii. V projevu k nim prohlásil, že se třemi případy nákazy na území Spojených států, tam není na místě mluvit o epidemii. Obama dál odmítá kvůli ebole zakázat lety do nemocí postižené západní Afriky. Podle něj by takový krok mohl situaci v regionu jen zhoršit:

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Zdroj: Reuters

Obama zdůvodnil neochotu zakázat lety ze západní Afriky stejným způsobem jako oficiální zdravotní experti, podle nichž by takový krok mohl zhoršit situaci v centru nemoci a Spojeným státům by prý nepomohl.

"Nemůžeme se jen tak jednoduše odstřihnout od západní Afriky. Snažit se zablokovat celou jednu oblast světa - pokud to je vůbec možné - by naopak mohlo situaci ještě zhoršit," řekl Obama v pravidelném týdenním vystoupení v rozhlase.

Agentura Bloomberg dnes s odvoláním na zdroje z Bílého domu a Kongresu informovala, že Obama se chystá možná už příští týden Kongres požádat o navýšení prostředků na boj proti ebole.

Dosud americká vláda na boj proti šíření viru ve třech nejpostiženějších západoafrických zemích uvolnila miliardu dolarů.

V západní Africe už ebola letos zabila přes 4500 lidí a nákaza se zatím sporadicky dostává další kontinenty.

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

ČTK, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme