Prezidentské volby v Brazílii vyhrála těsně Dilma Rousseffová

Vítězkou prezidentských voleb v Brazílii je Dilma Rousseffová. Strana pracujících, kterou vynesl k moci především bývalý prezident Lula, tak zůstává v prezidentském paláci Planalto i po 12 letech. Výsledek voleb, v nichž stávající hlava státu porazila sociálnědemokratického kandidáta Aécia Nevese, je však nejtěsnější za 30 let od skončení vojenské diktatury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentské volby v Brazílii. Na snímku malá fanynka prezidentky Dilmy Rousseffové

Prezidentské volby v Brazílii. Na snímku malá fanynka prezidentky Dilmy Rousseffové | Zdroj: Reuters

Rousseffová získala 51,6 procenta platných hlasů. Poražený sociální demokrat Aécio Neves jí už k vítězství gratuloval.

Díky vítězství se prezidentka zařadila za své dva předchůdce v nejvyšší funkci, kteří dosáhli znovuzvolení i po prvním funkčním období.

Dilma Rousseffová řekla, že chápe své znovuzvolení jako volání voličů po zlepšení v tom, jak funguje vláda.

„Znovuzvolení je hlasem naděje, především naděje, že se zlepší činnost těch, kteří vládnou. Vím, že právě to chtějí lidé říct, když znovuzvolí vůdce. To je to, co slyším z poza volebních plent. Proto chci být daleko lepší prezidentkou, než jsem byla doteď,“ uvedla.

Její vítězství byl nejtěsnější výsledek voleb za posledních 30 let od konce vojenské diktatury. Přesto, nebo proto bylo veselí příznivců prezidentky obrovské.

„Dilma mě zastupuje, je to hlas pro lid, proti machismu, proti homofobii, proti rasismu a proti bílým elitám – nikdy se téhle země nezmocní,“ křičela studentka Luciana na shromáždění v jižním státě Rio Grande do Sul.

To byl jediný stát bohatšího jihu Brazílie, kde Rousseffová získala v prvním kole většinu, ve druhém ji ale i tam předstihl pravicovější kandidát Aécio Neves, který zastává liberálnější ekonomickou politiku.

Prezidentka jinak bodovala v regionech, kde je větší podíl chudších. Díky sociálním programům posledních vlád si mnoho lidí polepšilo finančně, ale má i lepší přístup k bydlení nebo školství.

O post brazilského prezidenta soupeří Dilma Rousseffová a Aécio Neves | Foto: Reuters

Za vlády prezidentky se však také zpomaloval hospodářský růst a zrychlilo se zdražování. Rousseffová to v kampani vysvětlovala globální ekonomickou krizí, která už ovšem skončila.

„Tahle vláda nezvýšila nezaměstnanost, udržela pracovní místa, udržela platy. Jiná vláda by určitě seškrtala platy, aby mohla zaplatit dluhy, a chudí si to moc dobře pamatují z minulosti,“ řekl Aldo Lopes, univerzitní profesor, který přišel do jedné z volebních místností s nálepkou Strany pracujících na klopě.

Český rozhlas, David Koubek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme