VIDEO: V Kapitolu odhalili bustu Václava Havla, má připomínat jeho boj za svobodu

V budově amerického Kongresu byla k 25. výročí pádu železné opony odhalena busta bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla. Dnešní slavnostní události, před kterou zazněly státní hymny obou zemí, se za českou stranu zúčastnil mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka a za americkou předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V sídle amerického Kongresu byla odhalena busta Václava Havla

V sídle amerického Kongresu byla odhalena busta Václava Havla | Zdroj: Reuters

Roušku z busty, kterou vytvořil českoamerický sochař Lubomír Janečka, pomohla sejmout vdova po exprezidentovi Dagmar Havlová.

Přítomni byli mimo jiné předseda české Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, exministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová nebo šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová.

Havel je po Winstonu Churchillovi, Raoulu Wallenbergovi a Lájosi Kossuthovi čtvrtým Evropanem, jehož busta se ocitla v americkém Kongresu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Havel má ode dneška bustu v Kapitolu. Její odhalení sledovala L. Kabrhelová. Na ceremonii byl i velvyslanec v Británii M. Žantovský

Američtí politici označují umístění busty v Kapitolu za výjimečnou poctu. Podle nich má připomínat klíčovou roli Havla v úsilí o návrat svobody do střední a východní Evropy.

„Touto bustou chceme ocenit to, že i obyčejní lidé mohou dosáhnout velkých věcí,“ prohlásil John Boehner, který Havla označil za významného politika a dramatika.

Vyjádřil také přesvědčení, že by Havel při své skromnosti byl jistě v rozpacích, že se mu dostalo takovéto pocty.

Jako výjimečnou poctu označují američtí politici odhalení Havlovy busty v Kongresu

Číst článek

Na závěr slavnostního aktu zazněla modlitba kaplana Kapitolu, který řekl: Bože, dej nám více takových lídrů, kteří za sebou nechávají svět lepší, než když do něj vešli.

Na ceremonii k odhalení busty Václava Havla v Kapitolu zahrál Billy Gibbons z kapely ZZ Top | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, ČTK, Simona Bartošová, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme