Biden na Ukrajině: Spojené státy neuznají ruskou anexi Krymu

Ruské akce na Ukrajině jsou nelegální a ruská agrese je nepřípustná, řekl americký viceprezident Joe Biden na návštěvě Ukrajiny. Zároveň dodal, že Spojené státy neuznají ruskou anexi Krymu. Ukrajina podle něj musí vyřešit i další problémy, jako je třeba korupce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Joe Biden a ukrajinský prezident Petro Porošenko na tiskové konferenci v Kyjevě

Americký viceprezident Joe Biden a ukrajinský prezident Petro Porošenko na tiskové konferenci v Kyjevě | Zdroj: Reuters

Americký viceprezident Biden to prohlásil dnes v Kyjevě po jednání s prezidentem Petrem Porošenkem.

„I kdyby se zbraně na Ukrajině odmlčely už zítra, má před sebou tato země stále boj za demokratickou a ekonomickou budoucnost,“ řekl Biden a dodal:

„Zbývá tu udělat ještě hodně práce a začíná to ustavením vlády. Čím dříve, tím lépe. Mělo by se to stát během dnů, a ne týdnů.“

Americký viceprezident také pohrozil Rusku, že za další podporu proruských separatistů na východě Ukrajiny draze zaplatí. Podle něho i Porošenka musí všechny strany plnit podmínky minské mírové dohody.

Joe Biden upozornil, že pokud Rusko nebude dodržovat závazky, pod které se v Minsku podepsalo, dostane se do ještě větší izolace, než ve které je teď.

Ukrajině americký viceprezident slíbil konzultační i finanční pomoc, pokud bude pokračovat v reformách.

„Udělali jste už významný pokrok v boji s korupcí a pokusech o stabilizaci ekonomiky v této přetěžké situaci. My vám v tom chceme pomoci,“ ujistil Biden.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko uvedl, že velká část reformních návrhů je základem koaliční dohody nové vlády, kterou právě dnes, v den prvního výročí začátku revoluce na kyjevském Majdanu, koaliční strany podepsaly.

Martin Dorazín, Simona Bartošová, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme